Skaza sýrskej Rakky je obrovská, Trump si pripísal zásluhy za ťaženie proti IS

Mesto bolo dejiskom vojnových hrôz, vrátane popráv západných novinárov a humanitárnych pracovníkov.

18.10.2017 14:42 , aktualizované: 15:12
debata (63)

Arabsko-kurdské milície SDF, ktoré s podporou medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi, v utorok dobyli sýrske mesto Rakka, hlavnú baštu samozvaného Islamského štátu (IS), začali v meste likvidovať míny a odpratávať cesty. Uviedol hovorca SDF Mustafa Bálí.

Informovala o tom agentúra AP. Rakku Islamský štát vyhlásil za hlavné mesto svojho kalifátu v roku 2014. Mesto bolo dejiskom vojnových hrôz, vrátane popráv západných novinárov a humanitárnych pracovníkov.

Zničená ulica sýrskeho mesta Rakka. Foto: Reuters, ERIK DE CASTRO
rakka, znicena ulica Zničená ulica sýrskeho mesta Rakka.

Podmínované mesto

O oslobodení Rakky z rúk džihádistov informovala v utorok exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), oficiálne vyhlásenie podľa Bálího bude vydané už čoskoro.

Rozsah skazy mesta je enormný. Podľa spravodajského serveru v RakKe nezostal po boji nedotknutý jediný dom. Uličky mesta sú navyše posiate stovkami výbušných zariadení, z ktorých niektoré vyzerajú ako obyčajné predmety.

Námestie hláv

Jedna z posledných bitiek v meste sa odohrala na hlavnom námestí, ktoré bolo dejiskom brutálnych ukrižovaní a kde IS vystavoval hlavy svojich väzňov. Obyvatelia Rakky tak začali miesto prezývať „námestie hláv“, uviedol spravodajca BBC Faras Kílání. O námestie, ktoré IS vnímal ako symbol svojej vlády, radikáli podľa výpovedí svedkov bojovali do posledného muža.

Štadión v Rakke, ktorý podľa Kíláního slúžil ako veliteľstvo spravodajských služieb IS a bol jedným z posledných miest, kde sa radikáli držali, sa dostal pod kontrolu SDF až v utorok. Hoci Arabsko-kurdské milície očakávali tvrdý súboj, v zásade sa na štadióne nestretli s odporom, našli hlavne spálené dokumenty. V utorok sily SDF taktiež prevzali kontrolu nad nemocnicou, pričom zabili viac ako 20 príslušníkov IS.

Splnomocnenec USA pre boj s IS Brett McGurk krátko po oznámení o oslobodení Rakky na svojom twitteri zdieľal fotografiu, na jednej sú bojovníci IS, ktorí sa SDF vzdali. „IS prišiel v Rakke o takmer 6 000 teroristov, mnohí jeho členovia sa vzdali. Najprv krutí bojovníci, teraz trápni a bez zmyslu,“ napísal k snímke.

Životy 1 130 civilistov, vrátane 270 detí

Ofenzívu s cieľom dobyť Rakku začali milície SDF s pomocou medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi a špeciálnych pozemných jednotiek USA tento rok v júni. Širšia ofenzíva s kódovým označením Hnev Eufratu začala už vlani v novembri, keď jednotky dobyli okolité regióny v provincii.

Od júna si boje podľa SOHR vyžiadali životy 1130 civilistov, vrátane 270 detí.

Operácia sa dostala do finálnej fázy v nedeľu, kedy boli z mesta evakuovaní bojovníci IS s rodinami na základe dohody, v ktorej sa zaviazali umožniť odchod civilistom. Mesto tak v poslednom týždni podľa koalície opustilo asi 3500 civilistov. Nakoniec v Rakke zostalo menej ako 300 bojovníkov IS, ktorí pochádzali prevažne z cudziny.

Strata Rakky predstavuje ďalšie oslabenie IS, ktorý tento rok v júli prišiel o Mosul, svoju hlavnú baštu v Iraku. Územie pod kontrolou radikálov sa ďalej zmenšuje vplyvom ofenzívy, ktorú proti IS oddelene vedie sýrska armáda podporovaná Ruskom a Arabsko-kurdské milície, za ktorými stojí medzinárodná koalícia.

Trump vyhlásil, že úspech v Rakke je jeho zásluha

Americký prezident Donald Trump si pripísal zásluhy za úspešné ťaženie proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS) v Sýrii. V utorkovom programe The Chris Plante Show podľa CNN vyhlásil, že IS ustupuje odvtedy, čo sa ujal prezidentského ú­radu.

„Úplne som zmenil pravidlá vojenskej účasti. Úplne som zmenil našu armádu, absolútne som zmenil prístup armády, ktorá odvádza fantastickú prácu,“ povedal Trump. „IS sa teraz vzdáva, vzdávajú sa, dvíhajú ruky nad hlavu a odchádzajú. Niečo podobné nikto nikdy predtým nevidel,“ dodal.

Na otázku, prečo sa toto nedialo skôr, odvetil prezident to, že predtým nebol hlavou USA. „Nemali ste prezidenta Trumpa. To je veľký rozdiel. Ak sa pozriete na terajšiu armádu, je to veľký, veľký rozdiel,“ vysvetlil.

Trumpov komentár nasledoval krátko potom, čo arabsko-kurdské milície SDF podporované medzinárodnou koalíciou na čele s americkou armádou ohlásili dobytie mesta Rakka z rúk IS. Rakka slúžila tejto teroristickej organizácii ako hlavná bašta v Sýrii.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojnové zločiny #Rakka #míny #arabsko-kurdská koalícia