Po Havaji zablokoval Trumpov protiimigračný dekrét aj Maryland

Šéf Bieleho domu zakázal vydávanie víz občanom ôsmich štátov.

18.10.2017 16:52
debata

Federálny súd v Marylande zablokoval septembrové exekutívne nariadenie prezidenta Donalda Trumpa, ktorým šéf Bieleho domu zakázal vydávanie víz občanom ôsmich štátov. Už v utorok pozastavil jeho platnosť súd v havajskom Honolulu. Oba verdikty nadobudli účinnosť okamžite a celoštátne.

Trumpovo exekutívne nariadenie, ktoré bolo tretie v poradí a ktoré malo nadobudnúť účinnosť o polnoci na stredu miestneho času (stredu ráno SELČ), sa týkalo občanov Severnej Kórey, Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sýrie a Venezuely.

Po Havaji zablokoval Donaldovi Trumpovi jeho... Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Trump Po Havaji zablokoval Donaldovi Trumpovi jeho protiimigračný výnos aj súd v Marylande.

Výnimkou KĽDR a Venezuela

Utorkový verdikt federálneho súdu v Honolulu sa vzťahoval len na šesticu prevažne moslimských štátov, nie na cestovné obmedzenia voči občanom Severnej Kórey a vybraných venezuelských činiteľov a ich rodiny, pretože v tejto veci Havaj dekrét nespochybňovala.

„Rozhodnutie havajského sudcu (Derricka) Watsona je jasnou ukážkou toho, že sme právnym štátom nehľadiac na to, o čo sa táto prezidentská administratíva pokúša,“ komentoval súdne rozhodnutie americký senátor za Havaji Brian Schatz. „Je tu miesto pre mierumilovných prisťahovalcov zo všetkých kútov sveta: zo Španielska, Sýrie, Sudánu či Singapuru. U nás nie je miesto pre diskrimináciu alebo xenofóbiu,“ dodal.

Národná bezpečnosť zaistená aj bez dekrétu

Marylandský federálny sudca Theodore Chuang v komentári k svojmu rozhodnutiu napísal, že Biely dom v odôvodnení svojho kroku „nepreukázal, že by národnú bezpečnosť bez tohto bezprecedentného zákazu nebolo možné zaistiť“. O zablokovanie dekrétu požiadala Marylandský súd okrem iného aj Americká únia občianskych práv (ACLU).

Aj havajský sudca Watson v zdôvodnení rozsudku uviedol, že dekrét rovnako ako oba predchádzajúce exekutívne nariadenia neposkytol žiadne odôvodnenie, prečo by len samotné občianstvo dotknutej osoby znamenalo bezpečnostné riziko pre USA.

Žalobu na Trumpa majú na stole aj v Seattli

Trumpova administratíva, ktorá verdikt kritizuje ako nebezpečnú chybu, tvrdí, že zamýšľaný zákaz vstupu bol vyhodnotený na základe bezpečnostnej situácie v daných krajinách a tiež na ich ochote zdieľať s americkými úradmi bezpečnostné informácie.

Okrem havajského a marylandského prejednávajú žaloby na Trumpov dekrét aj ďalšie americké súdy.

Súd v Seattli, ktorý zablokoval už januárový dekrét, napríklad rieši spoločnú žalobu štátov Washington, Massachusetts, Kalifornia, Oregon a New York.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dekrét #imigranti #Donald Trump #protiimigračný výnos