Zavraždená maltská novinárka mala nepriateľov na všetkých stranách

Zavraždená maltská novinárka Daphne Caruanová Galiziová bola mojím "najväčším nepriateľom", priznal maltský premiér Joseph Muscat v rozhovore, ktorý zverejnil taliansky denník La Repubblica.

18.10.2017 17:12
debata (2)

Zároveň vyhlásil, že jej vrahov nájde a postaví ich pred súd. V inom rozhovore pre denník La Stampa Muscat pripomenul, že novinárka mala mnoho nepriateľov, šéfa opozície napríklad nedávno obvinila okrem iného z prania špinavých peňazí.

Syn novinárky v utorok zo spoluúčasti na zločine nepriamo obvinil Muscatovu vládu. Päťdesiattriročná žurnalistka na jar niekoľko blízkych premiéra Muscata, najmä jeho manželku Michelle, obvinila z toho, že si otvorili účet v Paname, kam putovali okrem iného úplatky z Azerbajdžanu. Premiér bol nútený vyhlásiť predčasné voľby, ktoré v júni, keď Malta predsedala Európskej únii, s prehľadom vyhral.

„Je nemysliteľné, aby niekto v krajine, ako je Malta, zahynul pre svoju prácu, v prípade Caruanovej Galiziovej pre to, čo písala,“ zdôraznil premiér v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica.

„Bola pravdepodobne mojím najväčším nepriateľom, útočila na mňa od toho času, čo som stál na čele opozície. Ale to bola jej práca,“ povedal ďalej Muscat. Pripomenul, že o asistenciu pri vyšetrovaní požiadal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a prizval holandských súdnych expertov.

Muscat ďalej uviedol, že novinárka na svojom blogu minulý mesiac informovala, že sa jej vyhrážajú „ľudia z opozície“. Šéf opozície Adrian Delia premiéra v utorok vyzval, aby odstúpil, keď nedokázal zavraždenej zaručiť bezpečnosť. Muscat mu v televízii kontroval, že nemôže chrániť toho, kto o to nestojí.

Podľa zdrojov z maltskej polície výbušninou, ktorá po explózii novinárkine auto vymrštila z cesty ďaleko do poľa, bol semtex.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Malta #novinárka