Turecká polícia zadržala prominentného podnikateľa Osmana Kavalu

Kavalu podľa spravodajského portálu T24 zatkli na istanbulskom letisku po prílete z Gaziantepu v rámci tajného vyšetrovania.

19.10.2017 08:22
debata

Tureckí policajti v noci na štvrtok zadržali podnikateľa a výraznú postavu tureckého spoločenského života Osmana Kavalu. S odkazom na turecké médiá na to upozornila agentúra Reuters.

Zrejme ide o najnovšiu kapitolu v ťažení Ankary proti údajným strojcom zmareného pokusu o puč z vlaňajšieho júla.

Kavalu podľa spravodajského portálu T24 zatkli na istanbulskom letisku po prílete z Gaziantepu v rámci tajného vyšetrovania. Polícia zásah nekomentovala, právnik zadržaného podnikateľa uviedol, že jeho klienta a okrem iného predsedu kultúrnej asociácie Anadolu Kültür odviedli na protiteroristické oddelenie polície.

Server TurkeyPurge, ktorý informuje o represiách v Turecku odštartovaných minuloročným pokusom o puč, napísal, že podľa zdrojov blízkych ministerstvu vnútra bude Kavala vypočúvaný ohľadom viacerých stretnutí uskutočnených tesne pred povstaním vojakov 15. júla 2016.

Na udalosť ako prvá z európskych predstaviteľov reagovala holandská europoslankyňa a spravodajkyňa EP pre Turecko Kati Piriová. „Veľmi znepokojujúca správa o zadržaní Osmana Kavalu v Istanbule. Navrhnem v EP bezodkladné podania žiadosti o jeho prepustenie,“ napísala Piriová na twitteri.

Osman Kavala sa narodil v roku 1957 v Paríži a študoval v Manchestri, následne zdedil podnikateľské impérium svojho otca. Sám v Turecku niekoľko spoločností založil, vrátane Turecko-poľskej a Turecko-gréckej podnikateľskej rady alebo Združenia investorov v turistickom ruchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Turecko #Istanbul #pokus o prevrat v Turecku