Madrid v sobotu začne proces obnovy ústavného poriadku v Katalánsku

Katalánsky premiér Carles Puigdemont pohrozil vyhlásením nezávislosti parlamentom.

19.10.2017 10:35 , aktualizované: 23:05
debata (47)

Puigdemont opäť vyzval španielsku vládu na dialóg. Ak sa rokovania neuskutočnia, vyhlási katalánsky parlament podľa Puigdemonta nezávislosť.

Katalánsky premiér v liste adresovanom predsedovi španielskej vlády Marianovi Rajoyovi tiež vyzval Madrid na zastavenie represií, pričom pripomenul zatknutie dvoch separatistických vodcov z tohto týždňa.

Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy počas... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Rajoy Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy počas parlamentného zasadnutia v Madride.

Tej sa mali Jordi Sánchez z Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) a Jordi Cuixart z organizácie Omnium Cultural dopustiť organizovaním protestov 20. septembra, ktoré zvolali po tom, čo španielska polícia vykonala kvôli plánovanému referendu raziu na úradoch katalánskej vlády a zadržala skupinu katalánskych úradníkov.

Ak uznáme za vhodné, budeme hlasovať

Španielska vláda už skôr uviedla, že nebude hovoriť o ničom, čo odporuje ústave.

„Ak španielska vláda bude brániť dialógu a bude pokračovať v represiách, katalánsky parlament môže, ak to uzná za vhodné, hlasovať o vyhlásení nezávislosti, o ktorej nehlasoval 10. októbra,“ uviedol Puigdemont v liste.

Pripomenul tak minulý utorok, kedy ako šéf regionálneho kabinetu podpísal deklaráciu o nezávislosti, ale jej platnosť okamžite odložil, aby umožnil dialóg. Španielsky premiér dal potom predsedovi katalánskej vlády dve lehoty. Tá prvá vypršala v pondelok a Puigdemont sa v nej mal jasne vyjadriť, či už nezávislosť vyhlásil, alebo nie.

Madrid uplatní článok 155

Druhá lehota vypršala dnes o 10:00 SELČ: katalánsky premiér mal dovtedy obnoviť v Katalánsku taký stav, ktorý nebude odporovať španielskej ústave.

Španielska vláda v reakcii na list Puigdemonta uviedla, že v sobotu začne rokovania na obnovenie ústavného poriadku v Katalánsku, a to na základe článku 155 španielskej ústavy. Ten umožňuje Madridu po schválení Senátom prevziať kontrolu nad autonómnym regiónom Španielska, pokiaľ správa tohto regiónu porušuje španielsku ústavu.

Sobotňajšie mimoriadne zasadnutie vlády v Madride potvrdil španielsky vládny hovorca Íñigo Méndez de Vigo, ktorý vyjadril ľútosť nad tým, že sa katalánska vláda rozhodla pokračovať v odpore.

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull kritizoval rýchlu reakciu španielskej vlády na Puigdemontov list. Podľa neho mal Madrid odpoveď pripravenú a obsah listu ho vôbec nezaujímal.

„Netrvalo im to ani 30 minút,“ napísal na twitteri Turull k rýchlemu zverejneniu španielskeho vyhlásenie, ktoré reagovalo na list katalánskeho premiéra. Ten sa vyjadroval v lehote, ktorú mu dal predseda španielskej vlády a ktorá vypršala o 10:00 SELČ.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont. Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Puigdemont Katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Prevzatie autonómie ale musí schváliť Senát, ktorý sa k tomu v pléne podľa španielskych médií zíde zrejme až koncom budúceho týždňa. Do tej doby bude mať katalánsky premiér teoreticky ďalšiu lehotu prevzatiu autonómie Madridom predísť.

Ľudovci majú potrebnú väčšinu

Španielska vláda musí Senátu predložiť návrh, ako chce autonómiu Katalánska obmedziť. Už v pondelok či v utorok má podľa španielskej tlače zasadnúť vedenie Senátu, ktoré má zvolať komisiu autonómnych regiónov. Tá pravdepodobne spolu so zástupcami ústavnej komisie prerokuje návrh vlády na obmedzenie autonómie, ku ktorému sa podľa denníka El Mundo bude môcť vyjadriť aj Puigdemont. Ak jeho vyjadrenia nebude uspokojivé, schváli plénum Senátu návrh vlády na obmedzenie autonómie.

Vládni ľudovci majú dosť hlasov na absolútnu väčšinu, ktorá je na to potrebná.

Mimoriadne zasadnutie španielskej vlády sa bude konať v sobotu, pretože premiér Rajoy dnes odchádza na summit EÚ do Bruselu. Odtiaľ sa vráti v piatok, kedy sa má ale ešte v meste Oviedo zúčastniť odovzdávania Ceny princeznej astúrskej. Tú v jednej z kategórií (za svornosť) dostane EÚ, prevziať ju od španielskeho kráľa majú predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

EÚ sa podľa Tuska do katalánskej krízy nemôže vložiť

Európska únia sa do španielskej ústavnej krízy vyvolanej separatistickými snahami Katalánska nemôže nijako vložiť. Vo štvrtok to na summite únijových krajín v Bruseli vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk. Zopakoval tak stanovisko Európskej únie, ktorá dianie v Španielsku považuje za vnútornú záležitosť tohto juhoeurópskeho štá­tu.

„Nikto nezastiera, že situácia v Španielsku vyvoláva obavy,“ povedal Tusk. „Ale pre sprostredkovanie či medzinárodné akcii nie je v Španielsku žiadne miesto,“ dodal s tým, že EÚ nemôže v krajine nijako zasiahnuť. „Členské štáty sú si toho vedomé,“ vysvetlil.

Novinárom Tusk tiež povedal, že nie je možné očakávať, že lídri únijových krajín povedú o Katalánsku na summite nejakú širšiu debatu. „Nie je to súčasťou našej agendy,“ uviedol.

Najprv rozpočet a armáda

Španielska vláda vo vyhlásení odpovedala na list katalánskeho premiéra, ktorý pohrozil vyhlásením nezávislosti Katalánska v prípade, že Madrid bude pokračovať v „represiách“ voči autonómnemu regiónu a bude brániť dialógu.

Podľa správ španielskych médií sa pre obmedzenie autonómie katalánska musí Senát vysloviť absolútnou väčšinou. Madrid prevezme autonómiu len v niektorých sektoroch. Najskôr vraj prevezme kontrolu nad katalánskym rozpočtom a bezpečnostnými zložkami.

Šéf EP: Nikto v Európe samostatné Katalánsko neuzná

Katalánska vláda by nemala vyhlasovať nezávislosť, pretože nikto v Európe nezávislosť tohto španielskeho autonómneho regiónu akceptovať nebude. Vyhlásil to v rozhovore pre španielsky rozhlas šéf Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý je teraz na návšteve v španielskom meste Oviedo. Tajani zopakoval aj stanovisko predstaviteľov únie, že terajší spor Madridu s Barcelonou je španielsky, nie úniový problém.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Antonio Tajani Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

„Bolo by lepšie, keby katalánska vláda nezávislosť nevyhlasovala, pretože nikto s ňou (v Európe) nesúhlasí,“ povedal predseda EP Tajani. Dodal, že nezávislosť Katalánska nikto v Európe akceptovať nebude a nikto nebude v tejto veci stáť po boku Katalánska. Zopakoval skoršie vyhlásenie niektorých úniových predstaviteľov, že ide o „španielsky problém, nie problém EÚ“.

O tom, že EÚ nebude robiť prostredníka v katalánskej kríze, hovoril tento týždeň napríklad aj komisár EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. Aj podľa neho si problém musia vyriešiť Madrid a Barcelona sami.

Tajani sa ku Katalánsku vyjadril v severošpanielskom meste Oviedo, kde sa má v piatok zúčastniť odovzdávania Ceny princeznej astúrskej. Tú v jednej z kategórií (za svornosť) tento rok dostane EÚ a okrem Tajaniho si ju má z rúk španielskeho kráľa prevziať predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk.

Šéf EP hovoril o Katalánsku v rozhlase krátko po tom, čo tamojší premiér pohrozil vyhlásením nezávislosti tohto regiónu. Španielska vláda na to reagovala oznámením, že v sobotu na mimoriadnom zasadnutí začne kroky k prevzatiu autonómie Katalánska.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont #nezávislosť Katalánska