Zákon o brexite britský parlament na budúci týžden neprerokuje

Britská premiérka Theresa Mayová sľúbi občanom Európskej únie žijúcim v Británii, že po odchode krajiny z bloku budú môcť zostať a že celý proces bude taký jednoduchý, ako to len pôjde.

19.10.2017 10:55 , aktualizované: 14:51
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Okolo 100 000 občanov únie, ktorí odoberajú vládne e-mailové novinky týkajúce sa tejto problematiky, dostane od Mayovej správu, v ktorej je predsedníčka vlády okrem iného uistí, že ich nechce používať ako páku na Brusel. Mayová príslušný text zverejní na svojom facebooku. Konzervatívna premiérka je v Bruseli na summite EÚ.

Ľudia, ktorí majú v Británii teraz trvalý pobyt, ho budú môcť podľa Mayovej ľahko „vymeniť“ za takzvaný status usadlíka. Predsedníčka vlády v e-maile takisto uvedie, že Londýn a Brusel majú dohodu o právach asi troch miliónov občanov EÚ v Británii „na dosah ruky“. Podľa nej vznikne skupina zložená z expertov na technológie a právo a občanov EÚ žijúcich v Británii, ktorej úlohou bude zabezpečiť, aby celý proces postupoval hladko.

Otázka budúcich práv občanov EÚ v Británii a Britov v krajinách európskej dvadsaťsedmičky je jedným zo zásadných sporných tém pri rokovaniach o brexite. Brusel chce zaistiť, aby občania únie žijúci v Británii mali po brexite v Británii rovnaké práva, akým sa tešia teraz.

EÚ rozdelila rozhovory o brexite s Londýnom do dvoch fáz, keď najprv chce vyrokovať podobu samotného britského odchodu a až potom začať diskutovať o budúcej podobe vzájomných vzťahov. Práv občanov sa týka prvá fáza. Britská strana tlačí na čo najrýchlejšie začatie druhej fázy, ktorá zahŕňa širokú oblasť, siahajúcu od významnej otázky obchodu cez spoluprácu v obrane a bezpečnosti až napríklad po školstvo a kultúrnu výmenu.

Mayová je v Bruseli na summite EÚ, kde sa žiadna diskusia neočakáva. Únia dala podľa britskej tlače jasne najavo, že jediným partnerom pre rozhovory o brexite je hlavný úniový vyjednávač pre brexit, Michel Barnier.

S Barnierom sa stretne aj Corbyn

Podľa britských médií čelí Mayová silnému tlaku zo strany zástancov „tvrdého brexitu“ v Konzervatívnej strane, ktorí chcú, aby Bruselu dala ultimátum: buď bude únia súhlasiť so začatím rozhovorov o budúcich obchodných vzťahoch, alebo Londýn rokovania s Bruselom opustí. Britská tlač o tom píše, že únia dozaista Mayovej nevyhovie, ale bude sa snažiť zaobaliť to tak, aby premiérku na domácej scéne ešte viac neoslabila.

Do belgickej metropoly sa navyše vydal aj predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorý sa stretne s hlavným úniovým vyjednávačom Barnierom. Corbyn sa snaží využiť nejednotu britskej vlády pre brexit a prezentovať svoju stranu ako lepšieho partnera pre vyjednávanie, uviedol britský denník The Guardian.

Pozícia premiérky je oslabená po júnových voľbách, keď konzervatívci stratili väčšinu. Vládu navyše oslabujú vnútorný spory.

Zákon o brexite tak skoro neprerokujú

Ako ďalšia ťažkosť Mayovej sa od stredy javí kľúčový britský zákon o brexite, ktorý sa mal posunúť do ďalšej legislatívnej fázy. Britský parlament o ňom nebude budúci týždeň v ďalšej legislatívnej fáze rokovať. Oznámila to Andrea Leadsomová, ktorá za britský kabinet dohovára vládne záležitosti v Dolnej snemovni. Podľa britských médií môže byť príčinou odsunutie debaty obava konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej z revolty časti konzervatívnych poslancov, ktorí spolu s opozičnými zákonodarcovia prišli s takmer 300 dodatkami.

Leadsomová poslancom povedala, že na odsune debaty „nie je nič zvláštne“ a že sa nie je potrebné „menších páuz“ obávať. Uviedla, že osemdňová diskusia o zákone sa konať bude, ale nespresnila kedy. Rokovania by mohli presunúť na november.

Zákon, ktorý je základom vládnej brexitovej stratégie, má stanoviť, aké zákony prijaté v súlade s normami EÚ zostanú v britskom práve zachované a aké naopak budú vypustené. Nariadenie nadobudne účinnosť odchodom krajiny z európskeho bloku.

Niektoré zmeny navrhnuté poslancami majú v Dolnej snemovni podporu naprieč stranami vrátane konzervatívcov, a mohli by tak byť prijaté kabinetu napriek. To by znamenalo ďalšie ťažkosti pre premiérku, ktorá je oslabená po júnových voľbách a ktorá čelí vládnemu rozkolu. Vzbudilo by to tiež pochybnosti, či je Mayová schopná doviesť rokovania o rozluke s EÚ do konca.

Zákon už prešiel prvou fázou legislatívneho procesu. Opozícia normu označuje za pokus kabinetu získať ďalšiu moc. Podľa kritikov zákon umožní ministrom meniť zákony počas procesu rozluku bez súhlasu parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová