Pakistanský súd obvinil expremiéra Šarífa z korupcie

Šaríf podal koncom júla demisiu potom, čo pakistanský najvyšší súd rozhodol, že je nespôsobilý vykonávať svoju funkciu.

19.10.2017 12:09
debata

Pakistanský súd oficiálne obvinil bývalého premiéra Naváza Šarífa, jeho dcéru a zaťa z korupcie. Prípad súvisí s aférou takzvaných panamských dokumentov, ktoré odkrývajú praktiky prevádzanie peňazí do daňových rajov.

Šaríf sa na súdne pojednávanie nedostavil a poslal len svojho zástupcu. Uviedol, že sa stará o chorú manželku, ktorá sa lieči z rakoviny hrtana v Londýne. Jeho dcéra Marjama s manželom boli na súde prítomní. Všetci traja vinu odmietli.

Nevysvetliteľné bohatstvo

Premiér Šaríf podal koncom júla demisiu potom, čo pakistanský najvyšší súd rozhodol, že je nespôsobilý vykonávať svoju funkciu. Súd verdikt vtedy zdôvodnil tým, že predseda vlády nevysvetlil, z akých zdrojov pochádza bohatstvo jeho rodiny.

Dcéra pakistanského expremiéra Naváza Šarífa... Foto: Reuters, Faisal Mahmood
sarif, pakistan, marjama sarif Dcéra pakistanského expremiéra Naváza Šarífa Marjama (v aute vpravo) prichádza na súdne pojednávanie v Islamabáde.

Vyšetrovacia komisia, ktorá sa prípadom zaoberala, poukázala okrem iného na luxusné byty, ktoré rodina vlastní v Londýne. Podľa nej tento majetok nezodpovedá príjmom rodiny Šarífových. Komisia tiež upozornila na podozrivé finančné dary a pôžičky od firiem so sídlom v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch a Británii, ktoré mierili k Šarífovi, jeho synovi a spoločnostiam na nich spojených.

Vlastníctvo offshoreových firiem priznali

V uniknutých dokumentoch z panamskej právnej a poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá daným osobám pomáhala ukrývať peniaze, figuruje Šarífova dcéra aj dvaja jeho synovia.

Prevádzanie peňazí do offshoreových firiem samo o sebe nie je nezákonné. Podľa expertov ale dokumenty môžu poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovaní sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch.

Premiérova rodina už skôr vlastníctvo offshoreových firiem priznala, nezákonné konanie ale popiera. Šaríf, ktorý naďalej stojí na čele vládnucej strany Pakistanská moslimská liga (PML-N), tvrdí, že obvinenia sú politicky motivované.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Pakistan #obvinenie #súdne pojednávania #Naváz Šaríf