Prieskum: Rusom sa nepáči Zemanov návrh na odškodnenie Ukrajiny za Krym

Deviatim z desiatich Rusov sa nepáči nápad českého prezidenta Miloša Zemana, aby Moskva vyplatila Kyjevu odškodnenie za ukrajinský polostrov Krym anektovaný Ruskom. Vyplýva to z prieskumu štátneho centra pre výskum verejnej mienky VCIOM, o ktorom informovala agentúra TASS. So Zemanom súhlasili len štyri percentá opýtaných.

19.10.2017 15:35
Miloš Zeman Foto: ,
Zeman pri vystúpení v Štrasburgu pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy označil anexiu Krymu za hotovú vec.
debata (50)

Zeman minulý týždeň pri vystúpení v Štrasburgu pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy označil anexiu Krymu za „fait accompli“, teda za hotovú vec. Kyjev a Moskva by sa podľa neho mali dohodnúť na kompenzácii, či už v peniazoch alebo v rope a plyne. Nápad rozhorčene odmietol Kyjev, ale aj Kremeľ, podľa ktorého o kompenzácii nemôže byť reč.

V ruskom prieskume Zemanov návrh 79 percent opýtaných „vôbec nepodporuje“ a ďalších 11 percent „skôr nepodporuje“. Nápad odškodniť Ukrajinu za Krym podporil len každý dvadsiaty piaty z opýtaných, aj keď v prípade najmladšej vekovej kategórie od 18 do 24 rokov skoro pätina.

Polovica účastníkov prieskumu argumentovala, že Krym historicky patrí Rusku, 15 percent nechápalo, prečo by Rusko malo Ukrajinu odškodňovať, a 13 percent – zhodne s Kremľom – uisťovalo, že o pripojení k Rusku rozhodli sami obyvatelia Krymu, a tak by Rusko nemalo nič platiť.

Podpora pripojenia Krymu k Rusku medzi Rusmi podľa VCIOM vzrástla z minuloročných 87 na terajších 93 percent.

"Z racionálneho hľadiska sa Zemanov návrh nezdá nezmyselný: Rusko by tým získalo možnosť urovnať vzťahy s Európskou úniou a Ukrajinou. Ale tento ‚monetárny‘ prístup k riešeniu krymskej otázky odporuje hodnotám väčšiny Rusov ohľadom vlasti: Krym už považujú za jej prirodzenú a už nespornú súčasť .

Ani normalizáciu vzťahov so Západom nepovažujú Rusi za dôvod, prečo by sa mali zrieknuť dôležitých zásad, "poznamenal k výsledkom prieskumu Stepan Ľvov z VCIOM.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #odškodnenie #Ukrajina #Krym