Putin: Uzavretie hraníc Ruska s Ukrajinou môže viesť k masakru

Moskva sa obáva, že uzavretie hraníc medzi Ruskom a separatistickými regiónmi na východe Ukrajiny by mohlo viesť k masakru podobnému krviprelievaniu v bosnianskej Srebrenici z roku 1995. Uviedol to vo štvrtok v Soči ruský prezident Vladimir Putin na konferencii venovanej medzinárodnej politike, informovala agentúra TASS.

19.10.2017 19:22
G20-GERMANY/ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (307)

Kyjev teraz trvá na tom, aby k ochrane rusko-ukrajinských hraníc kontrolovaných separatistami bola vyslaná mierová misia OSN. To však Kremeľ odmieta, mierotvorcovia by podľa neho mali ochraňovať front deliaci proruských radikálov od ukrajinskej armády.

Ukrajina viní Rusko okrem iného z vojenskej podpory proruských separatistov na východoukrajinskom Donbase, Kremeľ však tieto obvinenia trvale popiera. Konflikt si od prepuknutia bojov v roku 2014 vyžiadal viac ako 10 000 ľudských životov.

„Súčasná situácia na Ukrajine je výsledkom neústavného prevzatia moci, na ktorom nesie vinu Európa, ktorá tento prevrat podporila,“ povedal vo štvrtok Putin. Európske štáty by preto podľa neho mali využiť svoj vplyv v Kyjeve na vyriešenie konfliktu. Uviedol tiež, že súčasná ukrajinská vláda na čele s prezidentom Petrom Porošenkom zámerne sabotuje plnenie minských mierových dohôd.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranice #OSN #Vladimir Putin #Ukrajina