Vo Varšave sa pokúsil upáliť muž. Asi na protest proti vláde

Upáliť sa vo štvrtok pokúsil v centre poľskej metropoly Varšavy zatiaľ neznámy muž. Letáky, ktoré sa nachádzali na mieste udalosti, naznačujú, že išlo zrejme o protest proti súčasnej konzervatívnej vláde, informovali médiá.

19.10.2017 22:15
debata (13)

Podľa opisu svedkov sa tragédia odohrala pred Palácom kultúry a vedy po piatej hodine popoludní. Starší muž sa tam polial bližšie neurčenou tekutinou a potom sa zapálil. Okolo neho ležali rozhádzané letáky a megafón, napísal na svojom webe denník Rzeczpospolita.

Je preto pravdepodobné, že v pozadí tohto zúfalého činu je politický motív.

Na miesto rýchlo dorazila polícia, hasiči a záchranná služba. Muž bol prevezený do nemocnice vo vážnom stave, "oznámila podľa agentúry AFP policajná hovorkyňa Magdalena Bienieková.

Svedkyňa udalosti, liberálna radkyňa varšavského zastupiteľstva Paulina Piechnová Wienckiewiczová na Twitteri zverejnila fotografie letákov. Z nich je zrejmé, že muž protestoval proti „obmedzovaniu občianskych slobôd vládou“, proti „porušovaniu princípov demokracie a ústavy“ a proti likvidácii „ústavného súdu a nezávislej justície“. Vyzýval pritom vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), aby konala v rámci demokratického právneho štátu.

Protestujúci zároveň obvinil predsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedenie strany, že „majú na rukách krv“. V tejto súvislosti tiež vyzval Poliakov, aby zmenili túto vládu, „skôr ako zničí celú našu zem, skôr než nás úplne zbaví slobody“.

„Milujem slobodu nadovšetko. Preto som sa rozhodol upáliť a dúfam, že moja smrť pohne svedomím,“ napísal muž podľa AFP.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Varšava #upálenie #poľská vláda #PiS