Šéf CIA varoval, že KĽDR je blízko zdokonalenia jadrového arzenálu

Severnú Kóreu delí len mesiac o ďalšieho zdokonalenia jej jadrového arzenálu. Na bezpečnostnej konferencii vo Washingtone to vo štvrtok vyhlásil šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Spojené štáty by podľa neho mali vziať na vedomie, že KĽDR už čoskoro môže priamo zasiahnuť ich územie.

20.10.2017 07:17
CIA, Mike Pompeo Foto:
Šéf CIA Mike Pompeo.
debata (36)

„Sú už k svojmu cieľu natoľko blízko, že by sme sa mali správať, ako by ho už bezmála dosiahli,“ povedal Pompeo. Upozornil ale, že je rozdiel medzi schopnosťou odpáliť jednu jadrovú raketu a vyrobiť veľké množstvo štiepneho materiálu pre celý nukleárny arzenál.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Herbert McMaster na tej istej konferencii vyhlásil, že čas vyhradený na riešenie severokórejského problému bez vojny rýchlo beží. „Zatiaľ nevyprší, ale blíži sa tomu,“ konštatoval.

Pompeo: Teroristi môžu kedykoľvek zneužiť n útok civilné lietadlá

Pchjongjang v júli dvakrát odpálil medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá by pravdepodobne mohla dopadnúť na americkú pevninu. V septembri uskutočnil pokusný výbuch jadrovej nálože, zatiaľ najsilnejší zo všetkých. Bezpečnostná rada OSN reagovala vyhlásením nových sankcií.

KĽDR rozosiela do sveta listy s varovaním pred politikou USA

Severokórejský režim zaslal niekoľkým štátom sveta varovný list, v ktorom ako „jadrová mocnosť“ upozorňuje na nebezpečnú politiku „ohavných a nebezpečných“ Spojených štátov. List v piatok uverejnil austrálsky denník Sydney Morning Herald a jeho prijatie potvrdilo austrálske ministerstvo zahraničia.

„Ak si (prezident USA Donald) Trump myslí, že hrozbou jadrovej vojny zrazí jadrovú mocnosť KĽDR na kolená, veľmi sa pletie a chová sa ignorantsky,“ stojí v liste, ktorý podľa agentúry Reuters Pchjongjang zaslal okrem Austrálie aj Indonézii a zrejme aj ďalším štátom. Trumpove hrozby totálneho zničenia Severnej Kórey môžu viesť k zničeniu celého sveta, varuje list.

Severná Kórea vyzýva „štáty oddanej nezávislosti, mieru a spravodlivosti“, aby boli ostražité voči „ohavným a nebezpečným“ krokom Trumpovej vlády, ktorá sa snaží zaviesť svet do desivého jadrového nebezpečenstva, píše sa v liste.

Austrálska ministerka zahraničia Julie Bishopová na tlačovej konferencii v Sydney list označila za príklad „bezprecedentnej komunikácie“. Nie je to podľa nej obvyklá cesta, akú KĽDR rozosiela svoje globálne odkazy. „Kolektívna stratégia maximálnehp diplomatického a hospodárskeho tlaku prostredníctvom sankcií funguje. Toto je severokórejská reakcia,“ povedala ministerka.

Pompeo povedal, že spravodajské informácie o aktuálnom stave jadrovej výzbroje KĽDR nie sú úplne dokonalé. Keď sa ale uvažuje už len o mesiacov, je vraj detailná znalosť nepotrebná. „Nachádzame sa v období, kedy prezident dospel k záveru, že je potrebné zabezpečiť globálne úsilie o to, aby Kim Čong-un túto schopnosť nemal,“ povedal šéf CIA.

Pompeo v prejave varoval pred trvajúcim teroristickým nebezpečenstvom. Organizácia Islamský štát (IS) je podľa neho aj po porážkach v Sýrii a Iraku schopná podniknúť útok proti Spojeným štátom, možno by dokázal aj zničiť lietadlo. Bezpečnosť USA ohrozujú aj iné teroristické skupiny.

„Schopnosť IS vykonávať operácie v cudzine zostala zachovaná,“ ​​povedal Pompeo a varoval, že táto organizácia nie je jediná. Za svoj cieľ si skazu lietadla mieriaceho do niektorej zo západných krajín stále kladie aj Al-Kájda. Nepriatelia Ameriky po celom svete „majú zámer zneužiť civilné lietadlá ako hrozbu proti Západu“. Teroristi môžu byť schopní vykonať skutky „ktoré svet nevidel,“ povedal Pompeo.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #CIA #jadrové zbrane #Mike Pompeo