Peruánsky parlament legalizoval marihuanu na lekárske účely

Peruánsky parlament schválil zákon, ktorý legalizuje použitie marihuany na lekárske účely. Informoval o tom španielsky denník El País. Legalizácia tejto ľahkej drogy, aj keď len na lekárske účely, vyvolala v Peru vášnivú debatu. Krajina je totiž vo svetovom meradle druhým najväčším producentom koky, z ktorej sa vyrába kokaín.

20.10.2017 08:38
debata

„Pre nás je to veľké víťazstvo, je to revolučný zákon, v krajine s toľkými predsudky,“ vyhlásil jeden z členov peruánskeho kongresu Ricardo Narvaez. Dodal, že zákon umožní aj dovoz a výrobu marihuany pre lekárske a terapeutické účely. Pravidlá pre pestovanie marihuany budú ale ešte upravená vládnym nariadením. V prvej etape budú musieť mať producenti marihuany povolenie od štátnych úradov.

Zákon umožní použitie marihuany a jej derivátov, ako napríklad konopného oleja, čo má uľaviť okrem iného pacientom trpiacim rakovinou, epilepsiou či Parkinsonovou chorobou.

Na lekárske účely povoľuje užívanie marihuany napríklad Rakúsko, Belgicko, Kanada, Fínsko, Izrael, Česko či niektoré štáty USA. Z Latinskej Ameriky umožňujú použitie marihuany na lekárske účely napríklad Kolumbia, Mexiko, Čile alebo Argentína.

Tento rok v júli sa prvou krajinou sveta, ktorá legalizovala predaj marihuany za iným ako liečebným účelom, stal Uruguaj. Ľudia si tam teraz môžu kupovať v lekárňach obmedzené množstvo pre voľnú konzumáciou, musia sa ale predtým zaregistrovať. Druhou takou oblasťou, kde sa bude môcť táto ľahká droga predávať na rekreačné účely, sa od polovice budúceho roka stane kanadská provincia Ontario.

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Peru #koka