Obama aj Bush nepriamo kritizovali svojho následníka v úrade, Donalda Trumpa

Bývalý americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok prvýkrát od odchodu z Bieleho domu objavil na verejnej politickej scéne. Na zhromaždení v New Jersey a Virgínii prišiel podporiť kandidátov v miestnych mimoriadnych voľbách guvernérov, ktoré sa uskutočnia začiatkom novembra. Vyzval voličov, aby odmietli "politiku rozdeľovania", kvôli ktorej "koroduje" americká demokracia. Tiež bývalý republikánsky prezident George Bush nepriamo kritizoval Trumpa za zastrašovanie a predsudky.

20.10.2017 12:24
obama Foto: ,
Bývalý prezident USA Barack Obama musí po odchode z Bieleho domu často obhajovať svoje politické dedičstvo.
debata

Obama svojho nástupcu vo funkcii priamo nemenoval. Vyhlásil však, že občania by mali dať jasne najavo, ako si politiku predstavujú. „Čo nechceme, je stále tá stará politika rozdeľovania, ktorú sme tu videli mnohokrát už skôr, po stáročia,“ konštatoval Obama.

„Mysleli sme si, že určitý druh politiky, ktorú tu teraz máme, sme už opustili. To bolo pred 50 rokmi,“ povedal Obama. „Je 21. storočie, nie 19. storočie,“ zdôraznil Obama.

Exprezident povedal, že moderné politické postupy nie sú odrazom základných amerických hodnôt, medzi ktoré zaradil hlavne ústretovosť. „Objavujú sa ľudia, ktorí sa naschváľ snažia ostatných rozhnevať, chcú démonizovať osoby, ktoré majú iné názory, chcú všetky rozoštvať v záujme krátkodobého taktického prospechu. Občas je to na zúfanie,“ povzdychol si Obama.

Obama prišiel povzbudiť voličov demokratov

Prejav bývalého prezidenta mal povzbudiť demokratických voličov pri hlasovaní o osobách guvernérov, jedinom v USA v tomto roku. Podľa agentúry Reuters mnohé z Obamových poznámok pôsobili ako zjavné narážky na Trumpa, ktorého bojovný štýl a plamenná rétorika viedli k častým kontroverziám a politickým pnutiam.

Od odchodu z Bieleho domu v tomto roku v januári bol Obama často nútený obhajovať svoje politické dedičstvo, keď sa Trump a republikáni pokúšali zrušiť pre exprezidenta zásadnú reformu zdravotníctva, imigračnú politiku a politiku životného prostredia.

Obama vyzval stúpencov demokratov, aby prinútili ísť k voľbám aj svojich priateľov a príbuzných. „Neviem, či ste si to všetci všimli, ale nemôžete brať akékoľvek voľby za isté,“ povedal s narážkou na minuloročnú prekvapivú porážku demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Demokrati podľa agentúry Reuters dúfajú, že Obama im privedie mladých a váhajúcich voličov, príslušníkov menšín. Hlasovanie, ktoré sa v New Jersey a Virgínii uskutoční 7. novembra, podľa politológov ukáže, či sú demokrati schopní vo voľbách ťažiť z rastúcej nespokojnosťou s Trumpom.

Súperenie o guvernérske posty a decembrový súboj o jedno senátorské kreslo v Alabame môže naznačiť, aká je v USA politická nálada pred kongresovými voľbami v budúcom roku, keď pôjde o obsadenie všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a 33 zo 100 v Senáte. Republikáni teraz obe komory ovládajú.

Bush odsúdil zastrašovanie

Obama hovoril len niekoľko hodín po ďalšom exprezidentovi, svojom predchodcovi v Bielom dome Georgeovi Bushovi. Aj republikánsky exprezident nepriamo útočil na Trumpa v newyorskom prejave, v ktorom odsúdil „zastrašovanie a predsudky“ a naopak obhajoval imigrantov a obchod. „Zdá sa, že sa povzbudzuje úzkoprsosť. Naša politika sa zdá byť náchylnejšia ku konšpiračným teóriám a vysloveným výmyslom,“ vyhlásil ďalej Bush, podľa ktorého existujú tiež náznaky toho, že poľavila podpora samotnej demokracie najmä medzi mladými ľuďmi.

„Niekedy sa zdá, že sily, ktoré nás rozdeľujú, sú silnejšie než sily, ktoré nás spájajú,“ povedal Bush. Podľa neho sa napríklad zabúda na „dynamiku, ktorú do Ameriky vniesla imigrácia“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #George Bush #Donald Trump