Vo Varšave hustne ovzdušie medzi Dudom a Kaczyńským

Poradkyňa poľského prezidenta Andrzeja Dudu, bývalá disidentka Zofia Romaszewská ostro zaútočila na predsedu vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského pre spor medzi šéfom štátu a šéfom strany o súdnej reforme, ktorá znepokojuje menšinovú opozíciu aj Európsku úniu ako pokus vládnej strany o ovládnutie nezávislých súdov.

20.10.2017 16:49
andrzej duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata (3)

Duda a Kaczynski majú absolvovať ďalšie kolo rozhovorov o zákonoch, ktoré prezident vetoval a potom navrhol v novej podobe, ale ku kompromisu je zrejme ešte ďaleko; Romaszewská sa posťažovala, že PiS nevychádza v ústrety prezidentovým zásadným požiadavkám.

„Neviem, či Jaroslaw Kaczyński neprestal byť demokratom (…) Jarek (Kaczynski) si myslí, že je potrebné všetko chytiť a držať v hrsti a že potom bude všetko dobré. Ale ja si myslím, že potom určite bude veľmi zle,“ vyhlásila v rozhlasovej stanici Radio Zet Romaszewská, ktorá si vydobyla rešpekt svojou opozíciou voči komunistickému režimu.

Šéfa PiS si váži, ale znepokojuje ju, že v tejto veci nechápe Kaczyńského „politické manipulácie“, a to ešte nepodarené, a bojí sa, aby demokratický vývoj v Poľsku nedospel k zlému obratu, akokoľvek zdieľa názor PiS, že poľské súdy v súčasnosti rozhodujú veľmi zle, pomaly a často hrozne nespravodlivo.

Duda pred časom pripustil, že sporné zákony o najvyššom súde a o sudcovskej rade sa rozhodol vetovať práve pod vplyvom svojej poradkyne. Po prázdninách predložil parlamentu vlastné návrhy spomínaných zákonov – tie však úpravy PiS podľa Romaszewskej vracajú do pôvodného, ​​neprijateľného stavu. „Ale prezident nepripustí, aby sudcu vyberala jedna strana – či skôr minister spravodlivosti a generálny prokurátor,“ vyhlásila.

V Poľsku je zo zákona minister spravodlivosti súčasne generálnym prokurátorom. Teraz tieto funkcie zastáva Zbigniew Ziobro, považovaný za Dudovho rivala. Romaszewská v rozhlase tvrdila, že jej nejde o uspokojenie prezidenta, ale o to, aby Poľsko malo poriadne súdy.

Sudca: Vyzerám ako James Bond?

„To je názor pani Romaszewskej, ale my si myslíme, že k dohode vedú rokovania, a nie mediálna debata o tom, čo sa komu nepáči. Pokojne čakáme na rokovania predsedu Kaczyńského a prezidenta,“ vyhlásila hovorkyňa PiS Beata Mazureková. Tá predtým tvrdila, že obaja činitelia sú už blízko kompromisu.

Opozičná Občianska platforma požiadala ministra pre koordináciu tajných služieb Mariusza Kamińského, aby objasnil podozrenie denníku Gazeta Wyborcza, že predsedníčka ústavného súdu a jej zástupca, dosadení PiS, Julia Przylembská a Mariusz Muszyński, sú vraj riadení tajnými službami, ktoré ich prostredníctvom ovládajú ústavný súd.

Súd aj jeho predsedníčka tvrdenia denníka odmietli ako falošné obvinenia, takisto Kamiński ich označil za nepravdivé a uistil, že šéfka ústavného súdu nebola a nie je agentom, podobne ako vlani uisťoval o Muszyńskom. „Či vyzerám ako James Bond?“ zažartoval teraz sám sudca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Andrzej Duda #Jaroslaw Kaczynski