Madrid prevezme kontrolu na Katalánskom, potvrdil v sobotu Rajoy

Povinnosti kabinetu prevezmú v zásade ministri v Madride "tak dlho, dokiaľ bude trvať mimoriadna situácia".

21.10.2017 16:40
debata (32)

Španielska vláda prevezme faktickú kontrolu nad doteraz autonómnym Katalánskom, ktorého vedenie odmietlo ustúpiť od snahy dosiahnuť samostatnosť. Španielsky premiér Mariano Rajoy to po mimoriadnom zasadnutí ústrednej vlády v Madride oznámil v priamom televíznom prenose, že cieľom je v regióne obnoviť ústavný poriadok a usporiadať predčasné voľby do tamojšieho parlamentu. S podporou španielskeho senátu, v ktorom má vládna Ľudová strana prevahu, chce ústredná vláda zosadiť katalánsky regionálny kabinet na čele s jeho predsedom Carlesom Puigdemontom.

Povinnosti kabinetu prevezmú v zásade ministri v Madride „tak dlho, dokiaľ bude trvať mimoriadna situácia“. Podľa Rajoya sa ešte musí vláda v Madride rozhodnúť, či nevymenuje miesto katalánskej vlády dočasnú správu.

Rajoy tvrdil, že tým Katalánsko nezbavuje autonómie, ale že majú byť zosadení len predstavitelia, ktorí porušili zákony. Predčasné voľby v regióne by sa mali konať do šiestich mesiacov, prípadne aj skôr. Podľa Rajoya je cieľom týchto opatrení obnoviť aj národnú spolupatričnosť medzi obyvateľmi regiónu a zvyšku Španielsomka. Tiež má byť zabezpečená „neutralita inštitúcií v Katalánsku“, „sociálny blahobyt a hospodársky rast“ a „práva a slobody všetkých Kataláncov“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko