Ohlasy svetových médií na české voľby: Vyhral populista Babiš

Na výsledky českých volieb reagujú svetové médiá aj agentúry.

21.10.2017 20:46 , aktualizované: 21:04
CZECH-ELECTION/ Foto: ,
Andrej Babiš so svojou stranou ANO získal vyše 30 percent hlasov.
debata (74)
  • Süddeutsche Zeitung – Výsledky tohtoročných volieb v európskych krajinách málokedy priniesli radosť a Česko v tomto smere nie je výnimkou. „Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov sa po voľbách posunie ďalej doprava. Populisti, euroskeptici a voči cudzincom nepriateľskí politici výrazne posilnili,“ píše bavorský denník. O ČSSD píše denník ako o bezprecedentnom prepade. Všímajú si aj „alarmujúci“ úspech populistickej a pravicovo radikálnej Slobody a priamej demokracie (SPD).
  • Poľský server Wiadomości WP – Voľby v Českej republike priniesli veľký triumf populistom a porážku ľavici. Server tiež upozornil na úspech krajne pravicovej Slobody a priamej demokracie (SPD) Tomia Okamuru. „Víťaz volieb je jeden, a to Andrej Babiš so svojím hnutím ANO,“ napísal portál.
  • Denník Bild – Prirovnáva šéfa hnutia ANO k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Jeho politiku hodnotia ako nie veľmi vyprofilovanú, euroskeptickú a protiimigračnú.
  • Spiegel Online – Upozorňuje na kritické hlasy, ktoré varovali pred tým, že sa v Česku môžu objaviť podobné tendencie ako v Maďarsku a Poľsku, čo by viedlo k prehĺbeniu priekopy medzi západom a východom Európskej únie.
  • Die Welt – Otázku o ďalšom smerovaní Česka si kladie aj web denníka Die Welt. A rovnako ako Bild konštatuje, že sa výsledok volieb rovná politickému zemetraseniu.
  • BBC – Parlamentné voľby v Českej republike vyhral populistický miliardár Andrej Babiš a pozoruhodný úspech zaznamenala krajne pravicová Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá chce v krajine zakázať islam. „Aké bude zloženie budúcej vlády, nie je ešte jasné,“ uviedla BBC s tým, že súčasný koaličný partner víťazného hnutia ANO sociálnodemokra­tická ČSSD sa vo voľbách prepadol. Kým liberálne a proeurópske strany prišli vo veľkom o podporu, nárast preferencií si pripísala krajná pravica, hodnotí BBC. „Presvedčivý výsledok SPD stojí obzvlášť za pozornosť,“ poznamenal pražský korešpondent BBC Rob Cameron s tým, že strana chce postaviť mimo zákon islam. BBC tiež poznamenala, že Babiš, ktorého sprevádzajú škandály v podobe obvinenia zo sprenevery fondov EÚ alebo minulosť v čase komunistickej éry, viedol predvolebnú kampaň proti klasickému politickému usporiadaniu a vystupoval ako euroskeptik.
  • Rakúska agentúra APA – Českú republiku vzhľadom na výsledok parlamentných volieb čakajú zložité rokovania o vládnej koalícii, ktorá ťažko bude vykazovať nejaké proeurópske znaky. Agentúra označila zisk hlasov doteraz vládnej sociálnodemokra­tickej ČSSD za debakel. Za jasného porazeného označila agentúra okrem ČSSD tiež TOP 09.
  • Francúzska agentúra AFP – Jasné víťazstvo hnutia ANO miliardára Andreja Babiša. Píše o Babišovi ako o vzostupe českého Donalda Trumpa.
  • Agentúra Reuters – Pozastavuje sa nad neschopnosťou doteraz vládnej sociálnodemokra­tickej ČSSD zúročiť vo voľbách terajšu hospodársku prosperitu krajiny. „Česká ekonomika sa posledné štyri roky teší rýchlemu rastu, vyrovnanému rozpočtu a najnižšej nezamestnanosti v Európskej únii, ale sociálni demokrati, ktorí vedú vládu spolu s ANO a ďalším partnerom, neboli schopní toto zužitkovať,“ napísal Reuters.
  • Americká agentúra AP – Výsledok znamená ranu pre tradičné politické strany.
  • Agentúra Bloomberg – Voľby drvivo vyhral miliardár čeliaci obvineniam zo sprenevery, ktorý voličom sľúbil riadiť štát ako firmu, bojovať proti moslimskému prisťahovalectvu a brániť hlbšiu integráciu EÚ. Bloomberg podobne ako ďalšie zahraničné médiá prirovnáva Babiša k americkému prezidentovi Trumpovi a tiež k niekdajšiemu talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu.
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #voľby v Česku