Babiš: Česko musí v EÚ hľadať partnerov aj mimo Vyšehradskej skupiny

"Musíme si pripraviť témy, navrhnúť Európskej rade, čo chceme zmeniť," tvrdí Babiš.

22.10.2017 09:23 , aktualizované: 09:46
debata (26)
Česká republika musí v Európskej únii hľadať partnerov aj mimo Vyšehradskej skupiny (V4), povedal v sobotu v rozhovore s agentúrou Reuters Andrej Babiš. Podľa šéfa hnutia ANO, ktoré zvíťazilo v sobotňajších parlamentných voľbách, musí Česko usilovať o aktívnu úlohu v EÚ a hľadať spojencov, s ktorými bude mať spoločný cieľ – napríklad boj proti nelegálnej migrácii a dvojakej kvalite potravín. „Musíme si pripraviť témy, navrhnúť Európskej rade, čo chceme zmeniť. Dvojaká kvalita potravín, riešenie migrácie, boj proti migrácii a ďalšie otázky,“ uviedol Babiš. „Bezpochyby máme spojenca v Rakúsku, (nového rakúskeho premiéra Sebastiana) Kurza, ktorý má na migráciu rovnaký názor ako my,“ dodal Babiš.

Vyšehradská skupina, teda Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko, si podľa neho musí nájsť nových spojencov. „Potrebujeme Rakúsko a ďalšie krajiny, na Balkáne, alebo Slovinsko, Chorvátsko a možno ďalšie,“ uviedol Babiš.

České voľby priniesli zlom v straníckom systéme

České parlamentné voľby priniesli zlom, keď v nich jasne uspeli protestné strany na úkor tých tradičných, zhodujú sa analytici pôsobiaci v Nemecku. Po výraznom víťazstve strany ANO podľa nich nemusí byť vôbec jednoduché zostaviť budúci vládu. To, že ju zrejme povedie Andrej Babiš, teda obvinený politik, by sa podľa nich v spolkovej republike stať nemohlo.

„Je to obrovský prelom pre český stranícky systém,“ hovorí špecialista na českú politiku Kai-Olaf Lang z Nadácie pre vedu a politiku (SWP). „Výsledok volieb je politické zemetrasenie a prelom straníckeho systému v Českej republike,“ podotýka v rovnakom duchu Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP).

Hlasovanie, po ktorom sa do Poslaneckej snemovne dostalo rekordných deväť strán, podľa neho vo výraznejšej miere potvrdzuje trend stúpajúcej fragmentácie európskych parlamentov. „Neštandardné strany majú – podľa toho, ako sa to počíta – 50 až 60 percent,“ poznamenáva zase Lang s ohľadom na úspech ANO (29,6 percenta), Pirátov (10,8 percenta) a Slobody a priamej demokracie (10,6 percenta). U komunistov je podľa neho otázka, či je možné ich označiť za štandardnú stranu.

Klasické strany s jasným ideologickým profilom dostali podľa neho s výnimkou ODS poriadnu sprchu. O implózii a debakli sa podľa Langa dá hovoriť v prípade sociálnych demokratov, ktorí získali len 7,3 percenta hlasov, zatiaľ čo ešte pred štyrmi rokmi 20,5 percenta. Za pozoruhodné má, že ani po takomto výsledku nikto z ich popredných predstaviteľov nerezignoval zo svojej funkcie. Strana, ktorá z politického spektra mizne podobne ako v Poľsku a Maďarsku, sa podľa neho teraz musí sústrediť na svoju obnovu.

Príčinu výsledkov, ktoré podľa neho prekvapujú vzhľadom k dobrej ekonomickej kondícii Česka, vidí Lang v súhre niekoľkých faktorov. Za jeden z nich považuje strach časti českej verejnosti, napríklad z migrácie. „Ďalším faktorom je mnoho rokov existujúca nespokojnosť s etablovaným politickým vedením,“ hovorí. Túžbu českých voličov po zmene a odmietnutie súčasnej garnitúry považuje za kľúčové aj Nič.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #V4 #voľby v Česku