Navaľnyj ide z väzenia rovno na demonštráciu

Navaľného poslal ruský režim na niekoľko dní do väzenia už nespočetnekrát. Tentoraz to bolo za organizáciu demonštrácie v Petrohrade, rodnom meste prezidenta Putina.

22.10.2017 12:02
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj počas súdneho pojednávania v Moskve.
debata (113)

Najznámejší predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj, ktorého v nedeľu prepustili z väzenia po odpykaní si 20-dňového trestu za organizáciu nepovolenej demonštrácie, krátko po svojom prepustení oznámil, že rovno z väzenia pôjde na opozičnú demonštráciu v Astracháne na juhu krajiny.

Do väzenia, kam ruský režim poslal Navaľného na niekoľkodňové tresty už nespočetnekrát, sa Navaľnyj tentoraz dostal po tom, ako ho 29. septembra zatkli cestou na opozičnú demonštráciu v Nižnom Novgorode. Tá bola síce povolená, no Navaľného zatkli za organizáciu inej demonštrácie v Petrohrade, rodnom meste ruského prezidenta Vladimira Putina.

Navaľnyj je najviditeľnejším a najpopulárnejším kritikom prezidenta Putina. Opozičný aktivista proti nemu a jeho vláde zorganizoval viacero masových protestov a prostredníctvom investigatívnych videí, ktoré zverejňuje na YouTube, odkrýva najmä majetkové pozadie ruských predstaviteľov.

Navaľnyj sa chystá kandidovať za prezidenta Ruska vo voľbách v roku 2018, no podľa Ústrednej volebnej komisie jeho kandidatúra nie je možná pre februárové usvedčenie zo sprenevery v kauze Kirovles a následný podmienečný trest. Aktivista však toto rozhodnutie odmieta ako politicky motivované.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexander Navaľnyj