K Japonsku sa blíži tajfún, desaťtisíce ľudí sa majú evakuovať

Tajfún Lan mierne zoslabol, stále je to ale silná búrka.

22.10.2017 13:29
debata

Desaťtisíce ľudí po celom Japonsku dostali odporúčanie na evakuáciu, stovky letov boli zrušené a vlakové spoje boli narušené pre blížiaci sa tajfún Lan, ktorý sa ohlasuje výdatnými lejakmi a silným vetrom. Tajfún, ktorého silu japonská meteorologická služba (JMA) označila štvrtým z piatich stupňov, sa blíži k Japonsku od juhu rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu a podľa očakávaní udrie v pondelok v oblasti okolo Tokia, informovala agentúra Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ JMA na tlačovej konferencii povedal, že Lan, zrejme mierne zoslabol, stále je to ale silná búrka, ktorá môže zasiahnuť časti Japonska v podobe zrážok cez 80 mm za hodinu. „Udrie ako silný tajfún,“ vyhlásil.

Vietor a dážď budú s postupom noci silnieť, varoval meteorológ, takže je nevyhnutné urobiť preventívne opatrenia čo najskôr, pokiaľ možno pred nástupom tmy.

Agentúra JMA vydala varovanie pred silným dažďom a povodňami pre tichomorskú oblasť Japonska vrátane Tokia a okolia. Viac ako 70 000 domácnostiam v rôznych častiach krajiny bola odporučená evakuácia, viac ako 5 000 bola priamo nariadená, oznámila televízia NHK.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #búrka #tajfún