Politici víťaznej ANO sa nevedia zhodnúť, s kým ísť do vlády

Babiš nechce komunistov ani protiimigrantskú SPD, podpredseda ANO Brabec má problém s Pirátmi a ministerka pre miestny rozvoj Šlechtová odmieta ľudovcov. Radšej by vo vláde videla ODS, tá však s Babišom vládnuť nechce.

22.10.2017 14:22
debata (39)

Vysokopostavení politici strany ANO bývalého ministra financií a podpredsedu vlády Andreja Babiša, ktorá vysoko zvíťazila v českých parlamentných voľbách, sa nevedia zhodnúť, s kým by bolo najlepšie ísť do koaličnej vlády. Zatiaľ čo Babiš označil za nevhodných partnerov iba protiimigrantskú stranu Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru a Komunistickú stranu Čiech a Moravy (KSČM), iní politici ANO majú výhrady aj k ďalším stranám.

Podpredseda ANO a minister životného prostredia Richard Brabec spochybňuje možnosť vládnuť s Českou pirátskou stranou, aj keď pripúšťa, že v niektorých častiach programu by ANO s Pirátmi mohli nájsť prieniky.

Ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová má zas vážne výhrady voči pokračovaniu spolupráce s Kresťanskou a demokratickou úniou – Československou stranou ľudovou (KDU-ČSL), napriek tomu, že tá sa označuje za najpravdepodob­nejšieho partnera ANO v budúcej vláde.

„Po skúsnostiach z vlády si dokážem predstaviť znovu koalíciu so sociálnou demokraciou. Všimnite si, že nespomínam KDU-ČSL, tých ja už vo vláde nechcem,“ povedala Šlechtová pre Českú televíziu. Radšej by v budúcej vláde videla Občiansku demokratickú stranu (ODS), tá však spoluprácu s ANO odmietla.

Medzi väčšinou oslovených politikov z ANO prevláda odpor najčastejšie voči komunistom a SPD. Podľa ministra obrany Martina Stropnického je vláda s Okamurovou stranou pre ANO „absolútne neprijateľná“, a to najmä preto, že taktikou SPD je podľa neho „politika strachu, nenávisti a prehnaných emócií“.

Strana ANO sa stala suverénnym víťazom českých parlamentných volieb, v ktorých získala podľa konečných výsledkov 29,64 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila ODS, ktorá získala 11,32 percenta, tretí sú Piráti so ziskom 10,79 percenta hlasov, za nimi nasleduje SPD so ziskom 10,64 percenta. Na piatom mieste so ziskom 7,76 percenta je KSČM a až ako šiesta sa do parlamentu prebojovala Česká strana sociálno demokratická (ČSSD) s výsledkom 7,27 percenta, čo je pre stranu, ktorá podľa prieskumov čakala 13 až 17 percent hlasov, veľmi nepríjemné prekvapenie.

Do parlamentu sa dostala aj KDU-ČSL so ziskom 5,80 percenta hlasov, strana TOP 09, za ktorú hlasovalo 5,25 percenta voličov a Starostovia a nezávislí (STAN), ktorí získali 5,18 percenta hlasov.

V 200-člennej Poslaneckej snemovni, dolnej komore českého parlamentu, bude teda ANO disponovať 78 poslancami, ODS bude mať 25 zástupcov a Piráti aj SPD budú mať po 22 poslancoch. KSČM aj ČSSD budú mať každá po pätnástich poslancoch, KDU-ČSL bude disponovať desiatimi, TOP 09 siedmimi a STAN šiestimi kreslami.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ANO #voľby v Česku