Vo voľbách v Japonsku vysoké víťazstvo premiéra Abeho, opozícia pohorela

Strana premiéra Abeho zaznamenala v predčasných voľbách veľmi dobrý výsledok. Spolu s menším koaličným partnerom bude mať nielen nadpolovičnú, ale možno aj ústavnú väčšinu.

22.10.2017 15:47
debata
Liberálna demokratická strana japonského premiéra Šinza Abeho zaznamenala v japonských predčasných parlamentných voľbách veľmi dobrý výsledok a spolu s menším doterajším koaličným partnerom bude mať nielen nadpolovičnú, ale možno aj ústavnú väčšinu. Ukazujú to prvé odhady volebných výsledkov, ktoré začali zverejňovať japonské médiá krátko po zatvorení volebných miestností o ôsmej večer miestneho času, teda o 13:00 SELČ. Hlavná nádej opozície, Strana nádeje pod vedením starostky Tokia Juriko Koike, vo voľbách úplne pohorela. Podľa odhadov volebných výsledkov by mala získať len 38 až 59 poslaneckých kresiel v 465-člennej dolnej komore parlamentu. Koike z Paríža, kde sa zúčastňuje na konferencii starostov veľkých svetových miest, do Tokia odkázala, že výsledok volieb považuje za veľmi zlý a vyvodí z neho zodpovednosť.

Predčasné parlamentné voľby vyhlásil premiér pred mesiacom. Oficiálnym dôvodom bolo to, že potrebuje získať „silný mandát tvárou v tvár národnej kríze“, ktorej Japonsko čelí. Myslí sa tým predovšetkým hrozba zo strany Severnej Kórey, ktorá sa Japonsku vyhráža, že ho celé potopí do mora.

Podľa analytikov však Abe v prvom rade reagoval na prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že ratingy jeho Liberálnej demokratickej strany začali stúpať a opozícia sa začala prepadať.

Ak sa premiérovi podarí získať ústavnú väčšinu, pustí sa pravdepodobne do najambicióznejšej zmeny ústavy za posledné desaťročia, pričom prvoradou zmenou, ktorú chce do ústavy zaviesť, je zmena obrannej politiky krajiny. Abe chce nahradiť takzvané Japonské pozemné sebaobranné jednotky, ktoré v Japonsku už od roku 1954 plnia úlohu armády, regulárnou armádou, čo je podľa neho pre Japonsko tvárou v tvár hrozbe zo strany Severnej Kórey nevyhnutné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe