Benátsko a Lombardsko hlasovali za väčšiu autonómiu

Severotalianske regióny Benátsko a Lombardsko sa v nezáväzných referendách vyslovili pre väčšiu autonómiu od centrálnej vlády.

23.10.2017 05:00
debata (20)

Podľa predbežných výsledkov sa v oboch týchto regiónoch v nedeľu vyslovilo pre väčšiu autonómiu vyše 90 percent hlasujúcich. Účasť predstavovala podľa predbežných výsledkov v Lombardii viac ako 40 percent. V Benátsku presiahla účasť 50 percent, čo bolo v tomto regióne nutné pre uznanie výsledkov referenda.

Na obrazovke sú výsledky referenda v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Taliansko, referendá, Lombardsko, Benátsko Na obrazovke sú výsledky referenda v Lombardsku, ktoré sa podobne ako Benátsko vyslovilo za väčšiu regionálnu autonómiu.

„Môžeme písať novú stránku histórie: Regióny, ktoré chcú viac právomocí, ich dostanú,“ povedal novinárom v Miláne guvernér Lombardie Roberto Maroni. Rovnako ako jeho kolega z regiónu Benátsko Luca Zaia plánuje výsledky referenda využiť ako silný mandát pre rokovania s centrálnou vládou v Ríme. Ako prvú tému, ktorú chce nastoliť, uviedol Maroni viac príjmov z daní, ktoré odvádza región do talianskeho rozpočtu.

Lombardsko s finančným centrom Miláno sa na hrubom domácom produkte Taliansko podieľa 20 percentami a región Benátsko desiatimi percentami. Obyvatelia týchto bohatých regiónov si ale dlhodobo sťažujú, že sa z ich daní, ktoré odvádzajú do Ríma, vracia príliš málo.

Obidva regióny sa tiež usilujú o viac autonómie v oblasti migrácie, bezpečnosti či školstva. Na rozdiel od referenda v španielskom Katalánsku sa talianske referendá konali v rámci ústavy, ktorá umožňuje, aby regiónom, ktoré o nejakú formu autonómie požiadajú, parlament vyhovel.

Talianska ústava už poskytuje rôznu mieru autonómie piatim talianskym regiónom. Ide o prevažne nemecky hovoriace regióny Tridentsko-Horná Adiža, Valle d'Aosta s 60 percentami ľudí, ktorí hovoria po francúzsky, ďalej ostrovy Sardínia a Sicília, a nakoniec región Furlansko-Júlske Benátky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátsko #Lombardsko