Katalánsky parlament bude rokovať o nezávislosti vo štvrtok

Katalánska kríza v pondelok vstúpila do rozhodujúceho týždňa, v ktorom zrejme v piatok španielsky Senát v historickom kroku obmedzí autonómiu regiónu na severe Španielska. Katalánski poslanci budú vo štvrtok rokovať o jednostrannom vyhlásení nezávislosti od Španielska.

23.10.2017 07:55 , aktualizované: 16:47
katalansko Foto: ,
Katalánska kríza, ktorá zatiaľ 1. októbra vyvrcholila referendom o nezávislosti, oživila historické spomienky a mýty, na ktoré nadväzujú politické konštrukty.
debata (15)

Rozhodlo o tom vedenie katalánskeho parlamentu, ktoré zvolalo mimoriadnu schôdzu na deň pred piatkovým rokovaním španielskeho Senátu, ktorý bude schvaľovať obmedzenia katalánskej autonómie. Separatistickí poslanci označili prístup Madride k riešeniu katalánskej krízy za diktátorský.

Vedenie katalánskeho parlamentu sa zišlo v reakcii na sobotňajšie rozhodnutie španielskej vlády prevziať kontrolu nad riadením kľúčových katalánskych úradov. Madrid svoje rozhodnutie zdôvodňuje tým, že katalánsky premiér Carles Puigdemont a jeho vláda porušujú zákon snahou o vyhlásenie nezávislosti.

„Španielsko koná ako diktatúra. Vnucuje nám zákony prostredníctvom sudcov a prokurátorov, za pomoci polície a trestných činov vzbury, aby šírili strach,“ povedal na tlačovej konferencii po rokovaní parlamentného vedenia hovorkyňa najsilnejšieho poslaneckého klubu Spoločne pre áno (JXSí) Lluís Corominas. Španielsky ústavný súd zrušil referendum, na základe ktorého chce vedenie Katalánska vyhlásiť nezávislosť a prokuratúra docielila uvalenie väzby na lídrov separatistických organizácií.

Na otázku, či poslanci na mimoriadnej schôdzi schvália deklaráciu nezávislosti, odpovedal Corominas neurčito. Katalánsky parlament už deklaráciu hovoriacu o „obnovení samostatnosti“ schválil tesnou väčšinou hlasov separatistických strán pred dvoma týždňami, jej vyhlásenia však bolo odložené na neurčito kvôli snahe o vyjednávanie s Madridom. Podľa španielskych médií nie je celkom jasné, či sa pri prípadnom hlasovaní bude jednať o zrušení odkladu z už schváleného textu, alebo o deklarácii úplne nové.

Vyhlási Puigdemont voľby?

Zastaviť dočasné prevzatie autonómie španielskou centrálnou vládou by mohol katalánsky premiér Carles Puigdemont vyhlásením regionálnych volieb, čo by si podľa najnovšieho prieskumu želali v súčasnej kríze aj dve tretiny Kataláncov. Hovorca tamojšej vlády Jordi Turull ale v nedeľu vyhlásil, že vyhlásenia volieb „nie je na programe dňa“.

Voľby pod tlakom odmieta napríklad aj starostka Barcelony Ada Colauová, podľa ktorej sa voľby v Katalánsku skôr či neskôr konať budú, nemalo by to ale byť v „demokratickej anomálii“. Starostka katalánskej metropoly v nedeľu vyzvala premiéra Puigdemonta aj španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby si zavolali. „Keď je vôľa k dohode, ľudia si zavolajú, trebárs diskrétne a bez kamier,“ vyhlásila Colauová, podľa ktorej je nutné urobiť všetko preto, aby nemusel byť aplikovaný článok 155 španielskej ústavy.

Prečítajte si aj analýzu Katalánsko z pohľadu Španielska

Na základe tohto článku, ktorý umožňuje prevzatie autonómie v prípade narušenia ústavného poriadku, navrhla v sobotu španielska vláda odvolať katalánsku vládu a obmedziť právomoci tamojšieho parlamentu do doby, než sa v regióne uskutočnia voľby. Tie by mali byť do šiestich mesiacov.

Spôsob obmedzenia autonómie Katalánska má tento týždeň prerokovávať zmiešaná komisia španielskeho Senátu. Táto komisia sa potom bude zaoberať návrhom, ktorý v sobotu schválila vláda. Návrh môže komisia upraviť a v piatok ho má predložiť plénu Senátu. Predtým by mala komisia umožniť katalánskemu premiérovi, aby sa k návrhu vyjadril.

Separatisti by v predčasných voľbách tesne zvíťazili

Proti postupu Madridu voči Katalánsku sa konala už v sobotu polmiliónová demonštrácia v Barcelone a v nedeľu sa z rovnakého dôvodu zišlo asi 300 ľudí v centre Madridu. Aj tento týždeň sa očakávajú protesty. Napríklad školské odbory v Katalánsku vyzvali k demonštráciám na stredu a na štvrtok. Združenie katalánskych obcí vyzvalo radnice, aby odo dneška zvolávali mimoriadne zasadnutia, na ktorých majú vyjadriť plnú podporu katalánskej vláde a odmietnuť aplikáciu článku 155.

Prečítajte si aj analýzu Pozadie katalánskej krízy

Denník El Periodic v nedeľu priniesol výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého by 69 percent Kataláncov išlo k predčasným voľbám, aby sa vyriešil terajší konflikt s Madridom. Ak by sa voľby v Katalánsku teraz konali, dopadli by skoro rovnako ako v roku 2015. Separatisti by opäť získali tesnú väčšinu v 135člennom regionálnom parlamente, kde majú teraz 72 kresiel. Podľa posledného prieskumu, zverejneného v nedeľu, by obsadili 70 až 73 kresiel.

Vládu možno preberie jeden človek

Vládu nad Katalánskom možno prevezme jediná osoba, ktorú vymenuje španielsky kabinet. Vyhlásila to vicepremiérka Soraya Sáenzová, podľa ktorej katalánsky premiér Carles Puigdemont a jeho vláda prídu o svoje funkcie. Hovorca katalánskej diplomacie povedal, že Európska únia stratí svoju dôveryhodnosť, ak umožní Madridu obmedziť katalánsku autonómiu.

„Ak ústava zbaví funkcií Puigdemonta a jeho ministrov, prídu o ne automaticky. Ich mandáty vyplývajú z ústavy, nepochádzajú od Boha,“ povedala Sáenzová v rozhovore s rozhlasovou stanicou Onda Cero na otázku, či sa katalánske vedenie môže prevzatiu svojich právomocí nejako vzoprieť.

Katalánski lídri, ktorí tvrdo kritizujú chystané obmedzenie autonómie, majú podľa nej právo prísť na piatkové rokovania Senátu a vysvetliť svoje postoje, prípadne sa obrátiť na ústavný súd. Madrid však nepristúpi na rokovania, do ktorých idú separatisti s jedinou podmienkou, ktorou je vyhlásenie nezávislosti, dodala.

Strany zastúpené v Senáte delegovali 27 politikov do komisie, ktorá sa od utorka bude zaoberať oprávnenosťou a podrobnosťami využitie článku 155 v katalánskom prípade. Rajoyova Ľudová strana (PP) má v komisii 15 ľudí, ďalších šesť nominovali opoziční socialisti (PSOE) podporujúce obmedzenie autonómie, zvyšok patrí k menším stranám vrátane tých katalánskych.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #autonómia #referendum o nezávislosti