Japonský premiér Abe sa chce s novou vládou zamerať na riešenie krízy okolo KĽDR

Japonský premiér Šinzó Abe sa chce zamerať na riešenie dvoch najväčších kríz, ktorým jeho krajina čelí, a to na vojenskú hrozbu zo strany Severnej Kórey a na starnutie populácie.

23.10.2017 08:00 , aktualizované: 14:36
Šinzó Abe Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe si zrejme v predčasných voľbách úspešne potvrdil svoj mandát.
debata (2)

Abe to povedal na pondelkovej tlačovej konferencii, ktorú usporiadal po nedeľných parlamentných voľbách. Jeho Liberálnodemo­kratická strana (LDP) v nich podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov presvedčivo zvíťazila.

Televízia NHK uviedla, že koalícia tvorená Liberálnodemo­kratickou stranou a Stranou spravodlivosti a čistoty (Komeitó) získala v dolnej komore japonského parlamentu viac ako dvojtretinovú väčšinu.

Podľa neúplných výsledkov má LDP zatiaľ 283 zo 465 kresiel a jej koaličný partner 29 mandátov. Koalícia pre zisk dvojtretinovej väčšiny potrebovala presiahnuť hranicu 310 parlamentných miest, teraz ich má 312.

Štyri kreslá sú stále neobsadené, pretože sčítanie hlasov v niektorých volebných okrskoch zabrzdil tajfún Lan.

Najúspešnejšou opozičnou stranou sa s 54 mandátmi stala Konštitučno-demokratická strana, ktorú vytvorila časť členov zaniknutej Demokratickej strany, ktorá sa rozpadla tesne pred voľbami.

Ďalšie novovzniknuté zoskupenie – Strana nádeje, ktorú založila populárna guvernérka Tokia Juriko Koikeová, si pripísala 49 kresiel, čo je menej, než sa pred hlasovaním očakávalo.

Abe vyhlásil predčasné voľby v septembri, aby si nechal potvrdiť mandát v čase, keď jeho strana čelila niekoľkých škandálom.

V pondelok na tlačovej konferencii povedal, že chce s budúcou vládou presadzovať „dôraznú diplomaciu“ a tlačiť na KĽDR, aby zastavila vývoj rakiet a jadrových zbraní. O KĽDR chce „podrobne“ rokovať s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý bude v Japonsku na návšteve v novembri.

Abé tiež povedal, že ho občania vo voľbách podporili, a poďakoval im za to. Sľúbil, že sa hodlá zaoberať výzvou, ktorú predstavuje demografický vývoj, ďalej bude presadzovať investície do vzdelania a penzijnú reformu.

Podľa japonského denníka Jomiuri Šimbun premiér Abé ponechá vo vláde väčšinu kľúčových osobností doterajšieho kabinetu. Očakáva sa, že zostane vicepremiér Taró Aso, minister obrany Icunori Onodera aj vedúci úradu vlády Jošihide Suga.

Onodera povedal, že severokórejská hrozba dosiahla kritickú medze a že Japonsko, USA a Južná Kórea sa k tejto hrozbe musia postaviť inak ako doteraz.

„Tá hrozba dosiahla nebývalú a kritickú úroveň. Musíme jej preto čeliť primeranejšie spôsobom, odlišným od toho doterajšieho,“ povedal Onodera, ktorý na Filipínach rokoval so svojimi partnermi z USA a Južnej Kórey Jamesom Mattisom a Song Jong-muom.

Onodera pripomenul, že KĽDR nedávno testovala balistické rakety, ktoré preleteli nad Japonskom, a povedal tiež, že nemožno vylúčiť, že minulý podzemný test bol testom vodíkovej bomby. „Tá krajina neustále zlepšuje svoje raketové a jadrové kapacity,“ povedal.

Mattis sa vyjadril umiernenejšie a kládol dôraz na jednotnú pozíciu USA, Japonska a Južnej Kórey. „Severokórejské provokácie ohrozujú miestnu i globálnu bezpečnosť,“ povedal. Podľa ministra Songa je správanie KĽDR stále horšie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Severná Kórea #Šinzo Abe #Donald Trump