Nemecké denníky po českých voľbách nešetria kritikou, ruské predpovedajú rozkol medzi Českom a EÚ

Nemecké denníky po českých parlamentných voľbách nešetria kritikou. Píšu o autoritárskych mocenských modeloch, vzniku bloku neliberálnych demokracií v strednej Európe alebo alarmujúcom signále pre všetkých, ktorí si robia starosti o demokraciu v Európe.

23.10.2017 10:20 , aktualizované: 12:00
babiš Foto: ,
Andrej Babiš je pôvodom slovenský podnikateľ s českým občianstvom a víťaz českých parlamentných volieb.
debata (78)

Denník Die Welt je presvedčený, že sa Česko voľbami priblížilo krajinám ako je Poľsko alebo Maďarsko. "V strednej Európe tak vzniká blok ‚neliberálnych demokracií‘. Hrozí, že sa východoeurópska výnimka stane východoeurópskym pravidlom. Nielen pre Rusko a Turecko platí: demokratické voľby negarantujú automaticky demokraciu. Môžu byť použité aj k poškodeniu alebo úplnému odstráneniu rozdelenie moci a vlády práva. Následky, ktoré by to malo pre Európsku úniu, sú nedozerné, "mieni Die Welt.

„Úspech (šéfa hnutia ANO Andreja) Babiša musí byť ďalším alarmujúcim signálom pre všetkých, ktorí si robia starosť o stabilitu demokracie v Európe,“ píše zase Frankfurter Rundschau. Konzervatívci a sociálni demokrati v mnohých krajinách sa podľa neho musia zamyslieť nad tým, prečo je narušená komunikácia medzi nimi a voličmi.

„Andrej Babiš sa vo volebnej kampani neprofiloval len ako kritik utečeneckej politiky Angely Merkelovej a protivník európskej integrácie. Babiš tiež ťažil z nedôvery ľudí v etablované strany,“ konštatuje frankfurtský denník. „Že sa to v jeho osobe podarilo niekomu, kto je sám podozrivý z podvodu s únijovými dotáciami, znie ako absurdné vtip,“ vyjadruje svoje presvedčenie denník.

Paralela so zvolením Donalda Trumpa

„To, že aj designovaný nový šéf vlády Andrej Babiš mal podvádzať s európskymi peniazmi, mnoho Čechov nezaujímalo,“ myslia si východonemecké noviny Volksstimme. „Dúfajú v silného šéfa vlády, ktorý vie zaobchádzať s peniazmi, udrží im migrantov od tela a odstráni korupciu. Že to má málo spoločného s rozdelením moci – no a čo? Autoritárske vládne modely sú celosvetovo na vzostupe,“ poznamenáva denník, podľa ktorého Česi doterajšiemu straníckemu konglomerátu vo voľbách postavili stoličku pred dvere.

„Víťazstvo Andreja Babiša v Česku ukazuje na vzor, ​​ktorý bol zjavný už pri brexite alebo voľbe (Donalda) Trumpa. Znechutenie nad korumpovateľnosťou politickej triedy sa spojilo s túžbou po silnom mužovi,“ píše denník Landeszeitung, podľa ktorého pritom nebolo nutné, aby populistické heslá zodpovedali skutočnosti.

Podobne to vidí aj denník Nordwest-Zeitung, podľa ktorého sú ľudia v Európe nespokojní so svojim politickým zastúpením. "Práve táto skutočnosť umožňuje pomerne ľahko presvedčiť voličov nováčikom, ktorí prídu s jasnými a niekedy aj jednoduchými a populistickými odkazmi. Úspech pritom garantujú, zdá sa, predovšetkým tri témy: kritický postoj voči Európe, tvrdý postoj voči utečencom, boj proti skostnateným politickým štruktúram, "je presvedčený list.

Ruské médiá očakávajú z Prahy tlak na zrušenie sankcií

O zosilnenie tlaku na zrušenie protiruských sankcií a o komplikáciách vo vzťahu Českej republiky s Európskou úniou špekulujú ruské komentáre k víťazstvu hnutia ANO v českých parlamentných voľbách. Podľa denníka Kommersant bude vláda Andreja Babiša spolupracovať s vedením východoeurópskych krajín nespokojných s politikou Bruselu. Server Vesti napísal, že po českých voľbách „zavládol medzi európskymi činiteľmi v Bruseli znovu smútok“.

Kommersant upozorňuje, že v programe ANO sa hovorí o snahe vypracovať novú stratégiu vzťahov s Ruskom s cieľom upevniť bezpečnostnú architektúru v Európe a prispieť k rozvoju česko-ruských stykov. „Od roku 2014 vodca ANO vyhlasoval, že sankcie voči Moskve sú neúčinné, a tento rok v októbri podporil názor prezidenta Miloša Zemana, ktorý navrhol uznať pripojenie Krymu (k Rusku) a vyplatiť Ukrajine kompenzáciu,“ uvádza Kommersant. Kvôli výrokom o Rusku podľa neho česká sociálna demokracia Babiša nepodporuje.

Aj Rossijskaja gazeta pripomína, že Babiš neraz hovoril o nevyhnutnosti „ukončiť sankčnú vojnu s Ruskom“. Jeho hnutie ANO označuje za „centristické s prvkami populizmu“.

Rozčarovanie českých občanov s politikou tradičných politických strán je „očividne spojené s tým, že ministri odchádzajúci vlády Bohuslava Sobotku boli príliš závislí na Bruselu,“ uvádza denník. „Často to nezodpovedalo národným záujmom Česka, alebo im to priamo škodilo. A Česi sú veľmi citliví na všetko, čo sa týka ich zvrchovanosti,“ konštatuje sa v komentári.

Politikus: Babiš vyženie ukrajinských migrantov

„Medzi európskymi činiteľmi v Bruseli zavládol znovu smútok,“ komentuje výsledky českých volieb server Vesti. Uvádza, že, súdiac podľa niektorých Babišových výrokov, jeho názory na vzťahy s Ruskom a EÚ sú identické s mienkou prezidenta Zemana: sankcie sú zbytočné, tému Krymu je potrebné uzavrieť. „Mnohé bude jasné, až keď si Babiš vyberie koaličných partnerov,“ usudzujú Vesti.

Podľa ruského serveru Politikus nové rozloženie síl v Českej republike veľmi rozčuľuje Ukrajinu, pretože Babiš je známy svojím negatívnym vzťahom k protiruskými sankciám. „Takisto vystupuje s ostrou kritikou diktátu EÚ a je pripravený bojovať proti vnucovanej migračnej kríze tým najradikálnejším spôsobom,“ zdôrazňuje server.

„V Česku je v danej chvíli veľmi veľa nelegálnych ukrajinských migrantov, ktorých nová štátna moc vyženie najskôr. Neskôr prídu na rad aj legálne zamestnaní migranti, ktorých kvóty Praha neraz zvyšovala kvôli Bruselu. Ak sa Babiš odhodlá ku konfrontácii s pohlavármi v EÚ o migračné otázky, Ukrajinci ako obete svojich vlastných neschopných politikov poletia z krajiny ako prví,“ píše sa v komentári.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #parlamentné voľby #voľby v Česku #Donald Trump