Kanadský denník: Babišovo ANO zvíťazilo vďaka niekoľkým NIE

Víťazstvo hnutia ANO Andreja Babiša v českých voľbách je ďalší príbeh populistického miliardára v politike. Hoci skratka názvu jeho strany znamená pritakanie, víťazom sa Babiš stal vďaka mnohým NIE, napísala komentátorka kanadských novín Métro Montréal.

23.10.2017 12:09
Andrej Babis Foto: ,
Víťazstvo hnutia ANO Andreja Babiša v českých voľbách je ďalší príbeh populistického miliardára v politike, napísala komentátorka kanadských novín Métro Montréal.
debata (1)

Babišove „nie“ sú nie imigrácii, nie utečencom, nie euru a nie korupcii. Jeho volebná základňa sa dá charakterizovať tým, že nehovorí „ani áno, ani nie“. Celá Európa sa obracia doprava a Českú republiku, po víťazstve krajnej pravice v Poľsku a Maďarsku, tento trend zastihol teraz. Babiš nie je podľa komentára ani mimoriadny nacionalista, ani priaznivec vystúpenia ČR z EÚ, ani reformistov.

ČR sa nachádza medzi bohatým Západom a konzervatívnym Východom a Babiš dokázal vo voľbách vyťažiť tak z ekonomických ambícií, ako aj z politickej strnulosti.

V ČR nepochybne voľbami posilnila pravica, ale zmerať jej dosah je zatiaľ ťažké. Podpora Babišovi ochladla aj na pravici politického poľa kvôli jeho škandálu s dotáciami.

Autorka v komentári tiež píše, že situácia okolo Babiša musí Kanaďanom pripomenúť Pierra Karla Péladeaua, zvaného PKP, i „oranžového tyrana vládnuceho južným susedom“, teda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mediálny magnát Péladeau stál rok na čele quebeckých separatistov z Quebeckej strany.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO #voľby v Česku