Kyjevské médiá zaujíma osud ukrajinských migrantov po voľbách v ČR

Ukrajinské médiá sa po českých parlamentných voľbách zaujímajú o možnú zmenu vzťahov Českej republiky s Ruskom a o vplyv protiprisťahovaleckých nálad na osud ukrajinských pracovných migrantov. So znepokojením sa komentátori zamýšľajú nad možnosťou koaličnej spolupráce víťazného hnutia ANO s proruskými politickými stranami.

23.10.2017 12:30
debata (2)

Protiimigračný tábor v Európe značne posilnil, čo vyvolá nový bolehlav nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, uvádza komentár publikovaný na webe ukrajinskej spravodajskej televízie 24 kanal.

Ukrajinských migrantov v Česku sa nová situácia môže týkať len nepriamo, pretože Ukrajinci tam zďaleka nie sú utečencami. Nepotrebujú bezplatnú sociálnu pomoc, zarábajú svoje peniaze a sú značnou časťou „českého hospodárskeho zázraku, ktorý už krajine päť rokov prináša blahobyt a príjmy“.

„Česká vláda spolu s poľskou v Bruseli tvrdia, že utečencov z islamských krajín Blízkeho východu nemôže prijímať preto, že je krajina plná Ukrajincov. Samozrejme chytračia, do preplnenosti má krajina ďaleko. Ako argument sa to ale môže hodiť,“ píše sa v komentári.

Ukrajinským prisťahovalcom sa venuje aj komentár štátnej agentúry Ukrinform. Uvádza sa v ňom, že Andrej Babiš „dosť dôsledne“ víta ukrajinskú pracovnú migráciu. „V tom sa práve prejavuje jeho prístup obchodníka: Ukrajinci nám pomohli vytvoriť 200 000 pracovných miest, čo je na tom zlé? Pracujú dobre, na čom máme záujem.“ Na otázku o protiruských sankciách podľa agentúry Babiš odpovedá vyhýbavo, ale „anexiu Kryme hodnotí správne a udalosti na Donbasu označuje za agresiu“.

Liga: Premiérom sa môže stať oligarcha s pochybnou minulosťou

Podľa ukrajinského veľvyslanca v Prahe Jevhena Perebyjnise by sa nemali výsledky českých volieb dramatizovať. „Budúce vláda bude pokračovať v podpore vzájomne výhodných vzťahov s Kyjevom a v ukrajinskej otázke zostane v hlavnom celoeurópskom prúde,“ usudzuje diplomat. Predpokladá, že budúca česká politika „neopustí hranice mainstreamu politiky Európskej únie“.

Podľa ukrajinskej informačnej agentúry Liga bola Česká republika mnoho rokov vo Višegradskej skupine vzorom demokracie, „teraz ale jej vláda môže vytvoriť nové riziko pre Európsku úniu i Ukrajinu“. Aj keby Babiš splnil svoj sľub nevytvárať koalíciu s proruskými vzťahy stranami, zlý je už sám fakt, že v krajine s takými demokratickými tradíciami získa miliardár kontrolu nad vládou, píše sa v komentári.

"Premiérom sa teraz môže stať oligarcha s pochybnou minulosťou, ktorého obviňujú z podvodov. Je to skutočná výzva českej demokracie, ktorá môže zmiznúť len v prípade, že Babiš stratí prístup k moci. Všetky príklady občianskej aktivity v Česku – pražská jar, zamatová revolúcia, mnohé protesty proti prezidentovi Zemanovi strániacemu Kremľu a Číne, vytvorenie mnohých protikorupčných mimovládnych organizácií monitorujúcich investície z európskych fondov – vzbudzujú nádej, že ak sa Babiš rozhodne zneužiť svoje postavenie k ďalšiemu obohateniu, Česi sa proti nemu skutočne postavia, "konštatuje sa v komentári.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #voľby v Česku #Ukrajina