Vo voľbách v Česku prehralo Havlovo dedičstvo, myslí si rakúska tlač

Hnutie ANO síce jasne vyhralo české parlamentné voľby, ale s jeho predsedom Andrejom Babišom nechce vládnuť takmer nikto. Upozorňuje na to pondelkové vydanie rakúskeho denníka Die Presse. Hlasovanie prinieslo prehru dedičstva Václava Havla a útlm pre EÚ, napísal komentátor denníka Salzburger Nachrichten.

23.10.2017 12:40
debata (8)

Die Presse si všíma prvé pokusy ANO o nadviazanie spolupráce so zvyšnými ôsmimi stranami. ANO, ktoré noviny označujú za pravicové protestné hnutie, podľa svojho ústredia uprednostňuje pokračovanie koalície so sociálnymi demokratmi a ľudovcami. Obe strany ale odmietajú účasť Babiša vo vláde, pretože im vadí jeho vyšetrovanie kvôli možnému dotačnému podvodu.

Druhá najúspešnejšia ODS koalíciu s ANO podľa rakúskeho denníka vylučuje aj v prípade, že by Babiš vo vláde nezasadol. Nemieni ani tolerovať menšinový kabinet ANO.

Die Presse však špekuluje, že najmä v ČSSD môžu nastať personálne zmeny, ktoré prinesú aj obrat postoja voči Babišovi. Prepad sociálnej demokracie o 13 percentuálnych bodov označili noviny za katastrofálny.

„Spustošené je dedičstvo Václava Havla, ktorý trval na pravde, propagoval Európu a hájil morálnu politiku mimo partajné záujmy a trhovú ideológiu,“ myslí si Helmut L. Müller z regionálneho denníka Salzburger Nachrichten. Podľa neho je pozoruhodné, že v Česku toľko posilnili populisti a euroskeptici, hoci sa krajine ekonomicky a sociálne veľmi darí.

Helmut L. Müller: Babiš hromadí politickú, ekonomickú a mediálnu moc

Babiša považuje Müller za „populistu par excellence“ – nemá vraj konzistentný program a používa prostriedky propagandy. Rozhorčení voliči však mnohé rozpory prehliadajú. Babiš tak môže ANO vydávať za hrádzu proti panujúcemu systému, hoci sa jeho strana takmer štyri roky významne podieľala na vláde. Sám seba potom štylizuje do úlohy bojovníka proti establishmentu, keď ako bohatý podnikateľ patril aj pred vstupom do politiky k privilegovaným.

Babiš navyše podľa Müllera predstavuje nebezpečenstvo. Je vyšetrovaný pre podvody a čelí konfliktu záujmov, lebo ako taliansky expremiér Silvio Berlusconi hromadí politickú, ekonomickú a mediálnu moc. Zároveň znevažuje parlament a chce štát riadiť ako firmu, čo je ťažko zlučiteľné s demokraciou, tvrdí komentátor.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #médiá #voľby v Česku