Nemecko vníma zmenu správania sa českých voličov, AfD Babišovi pogratulovala

Nemecko vníma jasnú zmenu správania českých voličov, Česká republika preň ale zostáva dôležitým partnerom. Na tlačovej konferencii v Berlíne to povedal hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert. Poznamenal tiež, že nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) zatiaľ víťazovi českých parlamentných volieb Andrejovi Babišovi (ANO) negratulovala. Počká vraj na vytvorenie vlády.

23.10.2017 12:45
Andrej Babišš Foto: ,
Voľbou Andreja Babiša sa Česko podľa protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) radí medzi štáty, ktoré sa bránia proti bruselskej politike prerozdeľovania utečencov.
debata (2)

„Spolková vláda samozrejme vzala na vedomie jasnú zmenu správania sa českých voličov,“ uviedol Seibert. Pripomenul, že Babišovo hnutie ANO české voľby s odstupom vyhralo, a poznamenal, že európski partneri teraz musia počkať na zostavenie novej českej vlády.

„Úplne jasné je, že Česko zostáva dôležitým partnerom v Európskej únii aj v NATO,“ povedal tiež hovorca vlády. „Vzťahy medzi Nemeckom a Českom sú veľmi úzke, veľmi dôverné, prienik našich záujmov – nemeckých a českých záujmov – je veľký, a preto spolková vláda vychádza z toho, že spolupráca, ako bilaterálna, tak aj v Európskej únii, bude konštruktívna,“ poznamenal ďalej Seibert.

Nemecké médiá vo svojich komentároch k českým voľbám Babiša často s Merkelovou kontrastujú. Českého politika vnímajú ako populistu a upozorňujú na rozdiely v postojoch oboch k utečencom a Európskej únii. Pozorovatelia zároveň vyjadrujú presvedčenie, že nemecká kancelárka je ako veľká pragmatička schopná vychádzať s množstvom politikov, vrátane tých veľmi odlišných.

AfD: Babiš porozumel obavám českého ľudu

Voľbou Andreja Babiša sa Česko podľa protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) radí medzi štáty, ktoré sa bránia proti bruselskej politike prerozdeľovania utečencov. Šéf hnutia ANO podľa nemeckej parlamentnej strany porozumel obavám svojho ľudu.

„Gratulujeme pánovi Babišovi k jeho skvelému víťazstvu v Českej republike,“ napísal v tlačovej správe šéf frakcie AfD v Spolkovom sneme Alexander Gauland. Predseda hnutia ANO, ktoré v českých voľbách jasne zvíťazilo, podľa neho na obavy a problémy svojho ľudu dokázal reagovať správnymi návrhmi riešení.

Česko je tak teraz ďalšou krajinou, ktorá sa stavia proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov. „Merkelová a Juncker svoju tvrdohlavosťou hraničiace s hlúposťou v utečenecké politike poburujú čoraz viac menších členských štátov a ich obyvateľov,“ je presvedčená AfD, ktorá sa sama tvrdo stavia proti príchode najmä moslimských migrantov.

Alternatíva pre Nemecko, ktorá je po septembrových voľbách treťou najsilnejšou v Spolkovom sneme, v tlačovej správe tiež vyzvala krajiny Višegrádu (Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko), aby sa proti bruselskej politike prerozdeľovania utečencov ešte viac zomkli, a mohli tak lepšie brániť záujmy svojich obyvateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #reakcie #české voľby