V kauze Bocianie hniezdo obvinila polícia 11 ľudí vrátane Babiša a Faltýnka

Polícia musí stíhanie Babiša a Faltýnka prerušiť a znova o ich vydanie požiadať.

23.10.2017 15:14 , aktualizované: 15:43
Faltýnek Foto: ,
Podpredseda českého hnutia ANO Jaroslav Faltýnek.
debata (3)

V súvislosti s 50-miliónovou (1,95 milióna eur) dotáciou na farmu Bocianie hniezdo (po česky Čapí hnízdo, pozn. red.) obvinila polícia 11 ľudí, medzi nimi aj predsedu ANO Andreja Babiša a podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka.

Oboch Snemovňa k stíhaniu vydala na začiatku septembra, vo víkendových voľbách ale mandáty obhájili.

Polícia tak musí ich stíhanie prerušiť a znova o ich vydanie požiadať. Stíhanie poslancov bude prerušené po tom, čo výsledky volieb vyhlási Štátna volebná komisia. Agentúre ČTK to povedala hovorkyňa Mestského štátneho zastupiteľstva Štěpánka Zenklová.

Podpredseda českého hnutia ANO Jaroslav Faltýnek. Foto: Reuters, DAVID W CERNY
Faltýnek Podpredseda českého hnutia ANO Jaroslav Faltýnek.

Stíhanie poslancov bude podľa hovorkyne prerušené po tom, čo v Zbierke zákonov vyjde osvedčenie od Štátnej volebnej komisie, že boli obaja zvolení do Poslaneckej snemovne. To bude pravdepodobne v utorok.

„Uznesenie o začatí trestného stíhania bolo rozposlané celkom 11 ľuďom, všetci si ho prevzali a všetci proti nemu podali sťažnosť, o ktorej rozhodne prokurátor,“ povedala Zenklová. Upozornila na to, že aj keď bude stíhanie v kauze Babiša a Faltýnka prerušené, u ďalších deviatich obvinených bude pokračovať.

Či polícia o vydanie poslancov požiada znova a kedy tak prípadne uvedie, nechcela hovorkyňa komentovať.

Babiš aj Faltýnek vinu popierajú. Kauza ich mala podľa nich poškodiť pred voľbami. Denník Právo skôr uviedol, že obvinených bude všetkých 11 ľudí, ktorých polícia spomenula v žiadosti o Babišovo a Faltýnkovo vydanie. V dokumentoch figuruje Babišova terajšia manželka Monika Babišová, Babišove deti Adriana Bobeková a Andrej Babiš mladší a exministrov švagor Martin Herodes.

Polícia spomína aj členov predstavenstva spoločnosti ZZN Pelhřimov, ktorá predtým Bocianie hniezdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jána Platila, a vtedajšie predstavenstvo spoločnosti Farma Bocianie hniezdo Janu Mayerovú, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.

Spoločnosť Farma Bocianie hniezdo, ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov, patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu. V decembri 2007 sa premenila na rovnomennú akciovú spoločnosť s akciami na majiteľa. Jediným akcionárom bola akciová spoločnosť ZZN Pelhřimov. Podľa vyšetrovateľov však k zmene nebol ekonomický ani podnikateľský dôvod.

Kvôli zmene nebolo možné dohľadať majiteľa firmy, a tá tak získala 50-miliónovú európsku dotáciu v programe pre malé a stredné podniky. Po niekoľkých rokoch, keď dodržiavala dotačné podmienky, sa spoločnosť vrátila pod Agrofert.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kauza #Andrej Babiš #trestné stíhanie #Jaroslav Faltýnek #Čapí hnízdo