Premiér je pripravený rokovať o autonómii Benátska a Lombardska

Talianski voliči sa v referendách jasne vyslovili za to, aby na oba regióny prešlo z ústrednej vlády viac právomocí.

23.10.2017 19:11
debata (2)

Taliansky premiér Paolo Gentiloni dal zelenú rozhovorom o väčšej autonómii bohatých severotalianskych regiónov Benátska a Lombardska, informoval o tom guvernér Lombardska Roberto Maroni.

Voliči sa v nedeľných nezáväzných referendách jasne vyslovili za to, aby na oba regióny prešlo z ústrednej vlády viac právomocí. Hlasovanie iniciovala predtým separatistická Liga severu.

„Potvrdil (premiér) diskusiu o všetkých oblastiach, na ktoré pamätá ústava. Počíta sa s tým, že sa zapojí aj ministerstvo financií (kvôli koordinácii daňového systému),“ uviedol Maroni.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni. Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Gentiloni Taliansky premiér Paolo Gentiloni.

Našim partnerom v dialógu je premiér

V Benátsku prišlo voliť 57,2 percenta voličov a 98,1 percenta z nich si želá viac autonómie. V susednom Lombardsku k urnám prišlo 38,5 percent voličov a viac právomocí chce 98 percent z nich, informovala agentúra ANSA.

Minister poľnohospodárstva Maurizio Martina v rozhovore pre denník La Repubblica spochybnil, že vláda bude s regiónmi preberať dane. „Mal som za to, že Martina má na starosti poľnohospodárstvo,“ sarkasticky kontroval v rozhlase guvernér Benátok Luca Zaia. „Myslím, že našim partnerom v dialógu je premiér,“ dodal.

Deväť desatín daní späť

Lombardia, s finančným centrom Milánom, sa na hrubom domácom produkte Taliansko podieľa 20 percentami a región Benátok desiatimi percentami. Obyvatelia týchto bohatých regiónov si ale dlhodobo sťažujú, že sa im vracia z ich daní, ktoré odvádzajú do Ríma, príliš málo.

Zaia povedal, že Benátky sa budú uchádzať o autonómiu vo „všetkých 23“ oblastiach, ktoré môžu byť podľa ústavy prevedené na región, a budú žiadať späť „deväť desatín zo (svojich) daní“, napísala agentúra ANSA.

Šéf Ligy severu, domovskej strany oboch guvernérov, Matteo Salvini uviedol, že výsledky referend sú „lekciou demokracie“ ako pre Taliansko, tak pre Európu. „Vybrali sme si legálnu, neagresívnu a ústavnú cestu,“ povedal na tlačovej konferencii. „Rovnakú príležitosť ponúkneme všetkým, kto o ňu na severe či juhu prejaví záujem,“ dodal.

Predvolebná agenda

To isté už skôr vyhlásil za svoju stranu Forza Italia aj Silvio Berlusconi, a z autonómie regiónov sa tak stáva predvolebná agenda strán pravého stredu.

Salvini tiež povedal, že by ho neprekvapilo, keby sa debát o autonómii zúčastnili aj regióny Emilia Romagna a Puglia, ktorých guvernéri z Demokratickej strany, žiadajú viac právomocí i bez vypísania referenda.

„Úspech slávi Liga (severu), Zaia a Maroni. Výsledok hlasovania je dôležité, ale aj nebezpečné víťazstvo,“ komentoval referendum historik Giovanni Orsini. Referendum by podľa neho mohlo prehĺbiť antagonizmus medzi talianskym severom a juhom a obrátiť sa proti Lige severu, ktorá sa pred nadchádzajúcimi voľbami snaží získať vplyv aj mimo sever.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #referendum #Benátsko #právomoci #Lombardsko