Gazeta Wyborcza: V Poľsku stíhajú viac ako 800 ľudí za protivládne protesty

Asi 800 Poliakov čelí v celej krajine kvôli obvineniam z rôznych priestupkov opletačkám so súdmi, a to preto, že sa zúčastnili protivládnych protestov. Uviedol to opozičný denník Gazeta Wyborcza. Podľa nej ide o "pomstu režimu na obyčajných občanoch" a o "kolektívne politické procesy".

24.10.2017 08:11
polsko, protesty, demonstracie Foto: ,
Demonštranti v Poznani pred časom protestovali proti vládnej reforme súdnictva a žiadali „3xVETO“.
debata (8)

Na lavici obžalovaných sa ocitli napríklad účastníci demonštrácie pred snemovňou pri spornom schvaľovaní rozpočtu vlani v decembri, aktivisti, ktorí sa v sede pokúšali zablokovať pochod krajných nacionalistov, alebo účastníci protidemonštrácie k pravidelnej manifestácii priaznivcov súčasnej vlády pripomínajúcej leteckú katastrofu pri Smolensku, pri ktorej zahynul brat predsedu vládnucej strany, vtedajší prezident Lech Kaczyński.

Jedni čelia obvineniu, že neposlúchli policajné pokyny k rozchodu, druhí sa majú zodpovedať, že bránili v organizovaní povolenej akcie. Z rušenia verejného poriadku sa má zodpovedať muž, ktorý počas protidemonštrácie tak hlasno kričal, že odvádzal pozornosť účastníkov provládnej manifestácie.

Procesy sú podľa denníka zatiaľ na začiatku, dva prípady súd odročil na november, tretí má pokračovať v decembri.

Gazeta Wyborcza: Vláda siaha po komunistických praktikách

Obžalovaných podľa denníka obhajuje advokáti Jacek Dubois aj Jakub Wende, synovia advokátov, ktorí v časoch komunistického režimu hájili disidentov a nezávislých odborárov.

„Sú to pokusy zastrašiť ľudí. Má to predviesť, čo sa stane tým, čo sa odvážia kritizovať režim,“ uviedol advokát Jacek Dubois. Za hrozné považuje to, že terajšia vláda siaha po chvatoch komunistického režimu, ktorý napríklad obviňoval opozičnej aktivistu roznášajúceho letáky zo „znečisťovania mesta“. Teraz napríklad za demonštráciu priamo v snemovni hrozí obvinenie z „rušenie domového pokoja“.

V jednom prípade sudca zbavil viny štyroch predákmov občianskeho združenia Obywateli RP (Občania Poľskej republiky), ktorým hrozil až rok väzenia za vpád do snemovne. Ale snemovná kancelária im odmietla vydať priepustky, a tak sa rozhodli pre akt občianskej neposlušnosti.

„To je dôležitý rozsudok. Znamená, že ešte máme v Poľsku slobodné súdy. Súd rozhodol, že občan má právo používať svoje ústavné práva,“ vyhlásil opozičný senátor Bogdan Klich.

Ten istý sudca zbavil viny aj aktivistov, ktorí do snemovne prišli s transparentom „Nevzdáme sa našich práv a tie odobraté získame späť“. Prokuratúra sa však odvolala, a tak proces bude pokračovať.

Amnesty International vyzvala k zastaveniu stíhania demonštrantov

Vládna strana podľa denníka nechcela súdne procesy komentovať, iba senátor Adam Bielan poznamenal, že nepozná podrobnosti, ale „všetci musia dodržiavať zákon, bez ohľadu na to, či sú to moji voliči, alebo voliči senátora Klicha“.

Minulý týždeň organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) odsúdila kroky, ktoré podnikli polície a justície proti niektorým protivládnymi demonštrantom. Správa AI ukázala prípady sledovania, obťažovania a súdneho prenasledovania demonštrantov s cieľom rozohnať masové zhromaždenia a zabrániť ich organizovaniu. Stíhaných je podľa AI niekoľko desiatok ľudí, ale ich počet sa môže rozšíriť na stovky.

AI vyzvala poľskú prokuratúru, aby „zanechala stíhanie demonštrantov“, a políciu, aby sa zdržala neprimeraných a nie potrebných opatrení „počas pokojných manifestácií“. Organizácia zároveň vyzvala poľskú vládu, aby rešpektovala slobodu zhromažďovania a slobodu prejavu. Poľské ministerstvo vnútra závery správy okamžite odmietlo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #stíhanie #protivládne protesty #politické procesy