Kto pôjde do vlády s Babišom a čo za to?

Víťaz českých parlamentných volieb miliardár Andrej Babiš nestráca čas. Napokon v Česku sa viac ako o príčinách jeho suverénneho víťazstva hovorí o zložení budúcej vládnej koalície.

24.10.2017 10:00
Andrej Babiš Foto: ,
Líder ANO Andrej Babiš prichádza na tlačovú konferenciu po parlamentných voľbách.
debata (17)

Počnúc vznikom menšinovej vlády ANO s tichou podporou „otvorených“ kritikov Babiša až po špekulácie na hranici snov. Napríklad spojenie ANO a TOP 09. Isté však je, že Babiš ihneď po sobotňajšom vyhlásení výsledkov hlasovania zablahoželal všetkým stranám, ktoré sa dostali do parlamentu, a dal najavo, že nezatvára dvere pred žiadnou z nich.

Chcem, aby vo vláde sedeli slušní ľudia, ktorí chcú urobiť niečo pre občanov. Nepôjdeme však do vlády s KSČM a Okamurom.
Andrej Babiš, líder ANO

„Najradšej by sme boli, ak by bolo vo vláde menej ako viac subjektov. Lepšie sa tak pracuje,“ povedal Babiš v priamom televíznom prenose po pondelkovom rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom v Lánoch. V tejto súvislosti podotkol, že po skúsenostiach z práce vo vláde by v nej mohla byť ODS. Na otázku, ako reaguje na výhrady väčšiny lídrov deviatich hnutí a strán k jeho osobe, vyhlásil: „Hovoria mnoho, ale rád si to vypočujem osobne.“ V prípade jeho pravej ruky v ANO Jaroslava Faltýnka, Babiš ubezpečil, že s ním neráta pri obsadzovaní vlády, ale navrhli ho na post predsedu poslaneckého klubu ANO.

Prezident Zeman už v „predstihu“ informoval, že víťaza volieb poverí zostavením vlády. Zároveň ešte v nedeľu Babišovi „na diaľku“ radil zobrať do vlády ČSSD a Pirátsku stranu, s ktorými by ANO malo 115 hlasov. To je však zatiaľ iba matematika, aj keď v hre sú, čo sa týka počtu získaných hlasov, aj tretí Piráti Ivana Bartoša. O nich však Babiš povedal, že „zatiaľ hovoria v médiách, ale nie s nami“. Sú vraj vo švungu, ale ako poznamenal líder ANO, nebude im kaziť náladu.

Rokovania sú v plnom prúde

Povolebné kortešačky ANO s predstaviteľmi KSČM, STAN a ČSSD sú už v plnom prúde. V pondelok boli naplánované rokovania s lídrom hnutia Sloboda a priama demokracia Tomiom Okamurom, ako aj s ľudovcami. Reč sa však krútila okolo budúceho zloženia parlamentu a nie okolo rozdeľovania kresiel v českom kabinete. Nie je tajomstvom, že ANO chce nominovať na funkciu šéfa dolnej komory súčasného predsedu Radka Vondráčka a chce zachovať aj počet štyroch podpredsedov. Ibaže vo voľbách uspelo až deväť strán a hnutí. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií tak ČSSD už dostala od ANO ponuku na vstup do stredočeskej koalície. Podľa Miloša Peteru, šéfa klubu, citovaného českými portálmi, vedenie krajskej ČSSD ponuku už prijalo.

V zložení kabinetu pôjde do tuhého

Zloženie vlády je však oveľa tvrdší oriešok. Kto pôjde s Babišom a čo za to, pýtajú sa nepriamo potenciálni uchádzači o ministerské kreslá.

„Chcem, aby vo vláde sedeli slušní ľudia, ktorí chcú urobiť niečo pre občanov. Nepôjdeme však do vlády s KSČM a Okamurom. Chceme rokovať s ostatnými,“ vyhlásil Babiš v rozhovore pre denník Právo. V tejto súvislosti vraj existuje možnosť zložiť kabinet aj s druhou, čo sa týka výsledkov hlasovania, ODS a tretími Pirátmi. Podľa výsledkov volieb existuje vraj variant spoločného vládnutia nielen s ODS, ale aj s ČSSD a KDU-ČSL. „Existujú viaceré možnosti,“ dodal Babiš. Zároveň poprel, že by sa vzdal kresla premiéra a na svoje miesto nominoval niekoho iného.

„Prečo by som to robil keď som získal 48-tisíc preferenčných hlasov a naše hnutie 1,5 milióna hlasov? Skúsime a uvidíme,“ reagoval Babiš na podmienku viacerých možných koaličných partnerov, ktorí odmietajú „sedieť za jedným stolom s človekom, ktorý čelí trestnému stíhaniu“. Líder ANO však stále opakuje, že ide o účelové trestné stíhanie a že „nestojí na žiadnom relevantnom dôkaze, pretože žiadny ani neexistuje“.

Polícia obvinila pre dotácie Bocianieho hniezda 11 ľudí vrátane Babiša a Faltýnka. Vzhľadom na to, že obaja vo voľbách obhájili svoje mandáty, stíhanie prerušia, len čo ústredná volebná komisia zverejní v utorok výsledky hlasovania v Zbierke zákonov. Informovala o tom v pondelok Štěpánka Zenklová, hovorkyňa Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe. Podľa očakávania zároveň pripomenula, že štátny zástupca bude opätovne žiadať o vydanie oboch politikov, ako to už urobil ešte začiatkom septembra. Podľa portálu Novinky, ktorý sa odvolal na vyjadrenia šéfov zvolených strán, ak polícia opätovne požiada Poslaneckú snemovňu o zbavenie Babiša a Faltýnka poslaneckej imunity, tak väčšina poslancov zdvihne ruku za ich vydanie na trestné stíhanie.

Rozhoduje sa v zákulisí

Aj v prípade českej politickej scény platí, že 90 percent politiky sa „varí“ v zákulisí a iba zvyšných desať patrí verejnosti ako priestor na špekulácie. Navyše existujú už teraz signály, že nie všetko ide tak, ako to jednotliví lídri víťazných strán a hnutí prezentovali pred televíznymi kamerami. Napríklad napriek už spomínanému odmietavému postoju Babiša Tomio Okamura (SPD) nevylúčil spoluprácu s ANO. Svoje stanovisko oprel o. i. o tvrdenie, že „nie sme extrémistické hnutie, čo potvrdili voľby“. Pritom bezpečnostnými piliermi hnutia sú napríklad nulová tolerancia v rámci migračnej vlny či zákaz islamskej ideológie v Česku. Pre Právo však nezabudol pritom upozorniť, že „nesmieme miešať náboženskú slobodu, ktorú si plne ctíme v súlade s ústavou, so šírením nadradenej a agresívnej ideológie“.

„Chceme byť vo vláde, byť súčasťou vládnej koalície, pretože iba tak môžeme naplno presadzovať náš program,“ odhalil čiastočne karty v pondelok Okamura. Nezabudol pritom upokojiť prípadných kritikov tvrdením, že jeho ochota spolupracovať s ANO má vraj mantinely. Veľkým problémom podľa neho je vraj vidina, že kabinet povedie trestne stíhaný premiér.

Otázky a odpovede

ČSSD utrpela vo voľbách najväčšie straty, ku komu sa priklonili jej voliči?

Analýzy volebných výsledkov, ktoré zverejnila Česká televízia, naznačili, že čím viac stratila ČSSD, tým viac získalo hnutie ANO miliardára Andreja Babiša (na snímke). Zvýšenie podpory pre ANO v jednotlivých okresoch sa takmer rovnalo stratám sociálnych demokratov. Od komunistov, ktorí v týchto voľbách tiež utrpeli veľké straty, zas mnohí voliči prešli k populistickej strane extrémistu Tomia Okamuru. Ten získal voličov najmä medzi nezamestnanými, ktorí predtým hlasovali za komunistov. Komunisti prišli o podporu v okresoch s vysokou nezamestnanosťou, kde, naopak, bodovali okamurovci.

Koľko nováčikov bude v parlamente?

Poslanecká snemovňa zažije najväčšiu výmenu za uplynulých 20 rokov. Viac ako polovicu kresiel v 200-člennej dolnej komore parlamentu obsadia poslanci, ktorí v nej doteraz nezasadali. Bez akýchkoľvek skúseností s prácou v parlamente nastúpia Piráti pod vedením Ivana Bartoša, aj keď traja z 22 ich poslancov už majú skúsenosti z komunálnej politiky. Podobne do parlamentu prichádzajú nováčikovia za Okamurovu stranu, hoci niektorí z nich už predtým v snemovni boli za iné strany. Medzi poslaneckými nováčikmi bude aj 21-ročný Dominik Feri za TOP 09, ktorý má korene v Etiópii, a bývalý hokejista Milan Hnilička za ANO. Novou poslankyňou bude 46-ročná Andrea Brzobohatá, ktorá pre vážnu chorobu prišla o nohy. Kandidovala ako nezávislá za ANO s cieľom zlepšiť podmienky pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Novým členom snemovne bude aj islamofób Václav Klaus ml. za ODS, syn niekdajšieho prezidenta.

Kedy sa zíde nový parlament a vznikne vláda?

Prezident Miloš Zeman oznámil, že Poslanecká snemovňa sa na ustanovujúcej schôdzi zíde v najneskoršom možnom termíne, ktorý povoľuje ústava, čo vychádza na 20. novembra. Na budúci týždeň zároveň poverí Babiša vyjednávaním o zostavení novej vlády. Ak sa šéfovi hnutia ANO podarí do ustanovujúcej schôdze zostaviť vládnu koalíciu, teoreticky môže o vyslovenie dôvery požiadať parlament hneď po 20. novembri. Koaličné rokovania však nebudú jednoduché, keďže ostatné strany sa do spolupráce s Babišom nehrnú, prípadne ju priamo odmietajú. ANO túto situáciu rieši sériou stretnutí s ostatnými stranami, na ktorých rokuje o ustanovujúcej schôdzi a budúcom vedení parlamentu. Podľa ČT24 dúfa, že z týchto rokovaní by mohol vzísť aj náčrt prípadnej koalície.

Ako dlho zostane premiérom Bohuslav Sobotka?

Sobotka (na snímke) musí podať demisiu po ustanovujúcej schôdzi novej snemovne. Ak sa Babišovi dovtedy nepodarí zostaviť novú vládu, prezident poverí doterajších ministrov zotrvaním vo funkcii a vládnuť budú v demisii. Sobotkova vláda skončí vo chvíli, keď Zeman vymenuje budúcu vládu a tá zároveň dostane 30-dňovú lehotu, dokedy musí parlament požiadať o dôveru. Na to, aby dostala dôveru, však Babišovo hnutie potrebuje koaličného partnera alebo tichú podporu od nejakej strany. Menšinovú vládu malo Česko po predčasných voľbách v roku 1998, keď sociálna demokracia so Zemanom na čele napokon uzavrela opozičnú zmluvu s pravicovou ODS Václava Klausa.

Ktoré strany jasne odmietli koalíciu s Babišom?

Takmer všetky, pričom väčšina argumentuje trestným stíhaním Babiša v kauze dotácií pre farmu Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). Záujem o vládu a presadzovanie svojich predstáv naznačuje xenofób Okamura. Babiš však koalíciu s extrémistickou Okamurovou stranou alebo komunistami odmieta. Komunisti nevylúčili tichú podporu Babišovi, tá by mu však aj tak nestačila. (bd)

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO #voľby v Česku