Katalánska vláda vraj zvažuje vypísanie volieb, Madrid žiada viac

Katalánska vláda zvažuje vypísanie predčasných volieb, aby predišla obmedzeniu autonómie zo strany Španielska. Uviedla to v utorok separatistická strana CUP podporujúca menšinový kabinet.

24.10.2017 11:55 , aktualizované: 16:02
Carles Puigdemont Foto: ,
Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont.
debata (6)

„Regionálne voľby sú nástrojom, ktorý zruší výsledky (referenda) z 1. októbra a rozhodnutie väčšiny Kataláncov,“ povedal na tlačovej konferencii katalánsky poslanec Carles Riera, podľa ktorého jeho krajne ľavicová Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) s vypísaním volieb nesúhlasí, vládna koalícia Spoločne pre áno (JXSí) sa však k tomuto riešeniu prikláňa. Premiér Carles Puigdemont sa doteraz staval k možnosti vypísať voľby odmietavo, v jeho strane však podľa médií začali silnieť hlasy, podľa ktorých voľby pomôžu upokojiť vyhrotený spor s Madridom.

V pondelok k ich vypísaniu vyzvalo aj združenie katalánskych podnikov, podľa ktorého by voľby ukončili súčasnú politickú neistotu, ktorá poškodzuje ekonomiku. Nové voľby podporuje takisto katalánska unionistická strana.

Katalánsku krízu len vypísanie volieb nevyrieši, odkázal minister

Samotné vypísanie predčasných parlamentných volieb na vyriešenie krízy v Katalánsku nestačí, táto autonómna oblasť sa musí jasne zriecť vyhlásenia nezávislosti. Povedal to v utorok španielsky minister spravodlivosti Rafael Catala, ktorý ocenil snahu katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta vysvetliť svoje postoje v španielskom Senáte.

Horná komora parlamentu bude tento piatok schvaľovať prevzatie právomocí katalánskej vlády Madridom, čo podľa ministra môže separatistické vedenie regiónu ešte stále odvrátiť.

Časť katalánskych separatistov začala v minulých dňoch presviedčať Puigdemonta, aby upokojil spor s Madridom tým, že vypíše predčasné voľby. V pondelok na to vyzvalo aj združenie katalánskych podnikov, podľa ktorého by voľby ukončili súčasnú politickú neistotu, ktorá poškodzuje ekonomiku.

„Vypísaním volieb všetko nenapravíme,“ vyhlásil španielsky minister v rozhovore s rozhlasovou stanicou RNE. S odkazom na deklaráciu schválenú pred dvoma týždňami katalánskym parlamentom dodal, že katalánske vedenie „musí objasniť, či vyhlásilo nezávislosť, alebo nie, musia dodržiavať zákony a musia rešpektovať súdne verdikty“.

Organizátorom referenda vezmú mandáty, nie však imunitu

Puigdemont bude mať podľa ministra šancu mnohé napraviť pri svojom očakávanom vystúpení v španielskom Senáte, kam chce prísť na prerokúvanie dôvodov a podrobností chystaného obmedzenia autonómie. „Nemám veľké očakávania, že by sa odohralo niečo, čo sa neudialo počas posledných mesiacov,“ reagoval minister skepticky na otázku, či sa Puigdemont môže v Senáte pre obavy z prevzatia správy Katalánska vzdať jednostranného vyhlásenia nezávislosti.

Katalánske vedenie opakuje svoje výzvy na dialóg s Madridom, nezávislosti sa však vzdať nemieni a Puigdemont doteraz neavizoval žiadne ústupky, ktoré by mohli odvrátiť zámer Madridu prevziať kľúčové katalánske úrady. Na štvrtok bolo zvolané mimoriadne zasadnutie katalánskeho parlamentu, kde plánujú poslanci reagovať na plánovaný krok Madridu a budú riešiť aj jednostrannú deklaráciu nezávislosti.

Noviny La Vanguardia v utorok s odvolaním sa na zdroje zo španielskej vlády uviedli, že ak Madrid prevezme právomoci katalánskeho kabinetu, Puigdemont a ďalší ministri, ktorých chce pre nedávne referendum stíhať španielska prokuratúra, síce stratia svoje vládne funkcie, ale neprídu o poslanecké mandáty, s ktorými im zostane imunita.

Madrid zakročí proti zahraničným zastúpením Katalánska

Jedným z krokov, ktorým chce španielska vláda obmedziť katalánsku autonómiu prerastajúcu zákonné medze, bude prevzatie kontroly nad katalánskymi misiami v zahraničí. Podľa Madridu vytvárajú „politické ambasády“ dojem, že Katalánsko je samostatným štátom, čo je potrebné napraviť, informoval v utorok denník ABC.

Katalánsko má svojich zástupcov v 14 krajinách, okrem iného v USA, Francúzsku, Nemecku či pri Európskej únii. Ich zmyslom je podľa šéfa katalánskej diplomacie Raüla Romeva objasňovať význam a podrobnosti procesu, ktorým podľa predstáv separatistického vedenia dosiahne región nezávislosť.

„Jedna vec sú možnosti sebaprezentácie autonómnej oblasti, a niečo úplne iné je vytvorenie siete úradov v zahraničí, ako keby išlo o samostatný štát. Pretože oň nejde, je potrebné obnoviť legálnosť situácie,“ povedala v televízii Telecinco podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenzová.

Najintenzívnejšie lobovali v USA

Centrálna vláda sa už skôr obrátila kvôli diplomatickým aktivitám Katalánska na ústavný súd, čo však nezabránilo katalánskym zástupcom v zahraničí fungovať, len ich to prinútilo upraviť oficiálny názov úradu.

O výrazne intenzívnejšej diplomatickej činnosti svedčí podľa ABC fakt, že rozpočet spomínaných 14 zastúpení tento rok vzrástol na dvojnásobok oproti vlaňajšku. Katalánski diplomati sa v rôznych krajinách v posledných mesiacoch čoraz aktívnejšie snažili získavať podporu pre nezávislosť regiónu. Zvlášť intenzívne podľa denníka El Mundo lobovali v USA, kde sa Romeva zišiel s niekoľkými kongresmanmi a snažil sa pripravovať pôdu pre možné uznanie nezávislého Katalánska. Ani vo Washingtone, ani v metropolách európskych štátov však katalánske snaženie neviedlo k úspechu a západné krajiny podporujú územnú celistvosť Španielska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #separatisti #Carles Puigdemont #Rafael Catala