V Berlíne sa po prvý raz zišiel nový parlament, vedie ho Schäuble

V Berlíne sa po prvý raz zišiel novozvolený parlament. Do jeho čela poslanci, ktorých je rekordných 709, jasnou väčšinou zvolili doterajšieho ministra financií Wolfganga Schäubleho (CDU). Ustanovujúca schôdza parlamentu oficiálne končí funkčné obdobie vlády kancelárky Angely Merkelovej (CDU).

24.10.2017 13:50
Wolfgang Schäuble, merkel Foto: ,
Novozvolený šéf nemeckého parlamentu Wolfgang Schäuble (vpravo) prijíma gratuláciu od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.
debata (2)

Schäuble, ktorého na čele ministerstva financií dočasne nahradí šéf kancelárstva Peter Altmaier (CDU), dostal od zákonodarcov 501 hlasov, 173 poslancov bolo proti a 30 sa zdržalo. Sedemdesiatpäťročný politik, ktorý je po atentáte v roku 1990 na vozíčku, sa po oznámení výsledkov dočkal mohutného potlesku aj gratulácie od Merkelovej a ďalších popredných politikov.

Schäuble je služobne najstarším poslancom – v Spolkovom sneme zasadá od roku 1972 – a uznávajú ho aj zákonodarcovia ostatných strán, čo bol jeden z dôvodov, prečo ho kresťanskí demokrati na post nominovali. Ďalším je očakávanie, že vďaka svojim rétorickým schopnostiam bude schopný usmerniť aj poslancov protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ak to bude potrebné.

Práve AfD, ktorá je parlamentným nováčikom, na seba upozornila hneď v prvých minútach ustanovujúcej schôdze. Strana totiž chcela nechať hlasovať o tom, kto zasadnutie do zvolenia predsedu Spolkového snemu povedie. Všetky ostatné strany to však odmietli.

Už na konci svojho predchádzajúceho funkčného obdobia sa totiž Spolkový snem dohodol, že ustanovujúcu schôdzi nepovedie, ako bolo zvykom, najstarší poslanec, ale najdlhšie slúžiaci poslanec. Strany sa tak chceli vyhnúť tomu, aby prvé zasadnutie viedol politik AfD. Služobne najstarším poslancom je práve Schäuble, ktorý však pre svoju kandidatúru vedenie schôdze prenechal Hermannovi Ottovi Solmsovi z liberálnej FDP.

V ďalších hlasovaniach, ktoré sa týkali napríklad práv opozície, sa už zrejme prejavia vyjednávania o budúcej vláde. Strany, ktoré o nej diskutujú, teda CDU/CSU, FDP a Zelení, totiž hlasovali spoločne.

Na rozdiel od jednoznačnej voľby Schäubleho sa očakáva dramatickejšie hlasovanie pri rozhodovaní o podpredsedníckom poste pre Alternatívu pre Nemecko. Tretia najsilnejšia parlamentná strana má síce ako všetky ostatné nárok na jedno kreslo vo vedení Spolkového snemu, je však možné, že jej kandidáta Albrechta Glasera zákonodarcovia nezvolia. Prekážajú im totiž jeho skoršie kritické výroky o islame.

Okrem konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Merkelovej, FDP, Zelených a AfD v parlamente zasadajú tiež sociálni demokrati a Ľavica.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Wolfgang Schäuble