Ukrajina Saakašvilimu neudelila politický azyl

Ukrajinská migračná služba odmietla udeliť bývalému ukrajinskému gubernátorovi a gruzínskemu exprezidentovi Michailovi Saakašvilimu politický azyl.

24.10.2017 16:20
debata (14)

S odkazom na vyhlásenie generálneho prokurátora Jurija Lucenka o tom informovala ukrajinská štátna agentúra Ukrinform.

Podľa Lucenka sa zatiaľ politík s odvolaním na súd neobrátil, zostáva mu tak status bez štátnej príslušnosti. To tiež umožňuje ukrajinským úradom jeho vyhostenia alebo vydania.

Gruzínsky exprezident sa žiadosťou o azyl bránil hroziacemu vydaniu do Gruzínska, ktoré o to Kyjev požiadalo. V rodnom Gruzínsku je Saakašvili stíhaný pre údajné zneužitie moci a nezodpovedné nakladanie s verejnými prostriedkami. Činov sa údajne dopustil v rokoch 2004–2013, keď bol gruzínskym prezidentom.

Saakašvili sa v roku 2015 na Ukrajine ujal úradu guvernéra významnej Odeskej oblasti, ktorú mu zveril ukrajinský prezident Petro Porošenko. Od začiatku svojho pôsobenia však poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom a začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

Spor s prezidentom vyvrcholil tento rok v lete, keď Porošenko Saakašvilimu, ktorý bol vtedy v zahraničí, odobral ukrajinské občianstvo. Gruzínsky politík sa potom v septembri na Ukrajinu prakticky násilím vrátil, keď ho cez poľsko-ukrajinský hraničný prechod preniesli jeho stúpenci.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko