USA po Trumpovom zákaze opäť prijímajú utečencov, bude ich menej

Spojené štáty po vypršaní štvormesačného zákazu opäť začínajú prijímať utečencov, ktorých počet by však mal byť nižší ako v minulých rokoch. Platnosť dekrétu prezidenta Donalda Trumpa, ktorý až na výnimky zakazoval prijímanie utečencov z akejkoľvek krajiny skončila.

24.10.2017 16:40
debata

Americké úrady sa teraz žiadateľov o azyl chystajú podrobovať prísnejším previerkam, doteraz však nové pravidlá nezverejnili.

Zákaz bol súčasťou Trumpovho protiimigračného dekrétu, ktorého platnosť po množstve žalôb potvrdil na konci júna najvyšší súd. Prezidentov dekrét zakázal na 120 dní prijatie všetkých žiadateľov o azyl, čo súd poopravil a vyňal z neho ľudí, ktorí majú blízke väzby k USA. Platnosť dekrétu vypršala, bez toho, aby ho nahradili nové pravidlá.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti a ministerstvo zahraničných vecí mali podľa Trumpových predstáv počas spomenutej štvormesačnej lehoty vypracovať plán podrobnejšieho preverovania utečencov, ktoré by znížilo riziko možných teroristických útokov na území USA. Nemenovaný činiteľ ministerstva zahraničných vecí uviedol, že nové opatrenia budú zverejnené veľmi skoro.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení úradov budú výrazne podrobnejšie previerky doterajších aktivít žiadateľov či ich sociálnych väzieb.

Trump urobil z obmedzenia počtu novo prichádzajúcich migrantov a utečencov do USA jednou z priorít, na ktorých staval kampaň pred vlaňajšími prezidentskými voľbami. Zatiaľ čo jeho predchodca Barack Obama stanovil na fiškálny rok, ktorý skončil v septembri, limit 110 000 prijatých utečencov, Trump toto číslo po nástupe do funkcie znížil na 45 000, čo má byť aj strop pre ďalší rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #imigranti #Donald Trump