Moskva: Islamský štát kontroluje už len päť percent Sýrie

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) po strate svojich hlavných bášt v Sýrii, vrátane mesta Rakka, teraz kontroluje už len päť percent sýrskeho územia. Povedal to na tlačovej konferencii v Manile ruský minister obrany Sergej Šojgu. V roku 2014, keď IS v častiach Iraku a Sýrie vyhlásil kalifát, kontroloval až tretinu týchto krajín.

24.10.2017 17:31
Rakka Foto: ,
Vojak sýrskych demokratických síl stojí medzi ruinami v Rakke.
debata (4)

Ruské sily, ktoré v sýrskej občianskej vojne podporujú vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, teraz podnikajú ofenzívu pri meste Mahkán, ktoré je jedným z posledných bášt IS v Sýrii.

Teroristi, čo je označenie, ktoré Asad a jeho spojenci používajú pre všetkých ozbrojených povstalcov v Sýrii, vrátane IS a skupín spriaznených s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Kájda, podľa Šojgua kontrolovali pred koncom roka 2015, keď ruské letectvo začalo podporovať sýrsku armádu, až 70 percent Sýrie.

Islamský štát v určitom období počas roka 2015 kontroloval takmer polovicu Sýrie, dobyl historické mesto Palmýra, časť severosýrského kurdského mesta Koban, kus púšte v centrálnej časti krajiny a dostal sa až k mestu Hasaká na severovýchode Sý­rie.

Koncom roku 2015 IS začal vplyvom silnejúcej ofenzívy postupne prichádzať o územia až nakoniec minulý týždeň stratil kontrolu nad Rakkou, niekdajším „hlavným mestom“ jeho kalifátu v Sýrii. Teroristická organizácia takisto prišla o väčšinu územia, ktoré kontrolovala v Iraku, vrátane jeho hlavnej bašty a druhého najväčšieho irackého mesta Mosulu, ktorý z rúk IS dobyla iracká armáda s podporou Spojených štátov tento rok v júli.

Vládne sily Sýrie získali kontrolu nad časťami mesta Mahkán južne od Majádínu, ktorý z rúk IS sýrska armáda dobyla začiatkom mesiaca. Vládne sily sa teraz blížia k mestu Búkamál, ktoré je poslednou baštou IS.

Ruská pomoc sýrskej armáde zohrala v bojoch proti IS zásadnú úlohu. Sýrskej armáde sa podarilo z rúk IS dobyť značnú časť severnej a centrálnej Sýrie a prelomiť obliehanie Dajr az-Zaur vo východnej Sýrii.

Vo východnej a severnej Sýrii územia z rúk IS dobyli tiež arabsko-kurdské milície SDF, ktorým pomáha medzinárodná letecká koalícia na čele so Spojenými štátmi. Tzv. Islamský štát o Rakku prišiel práve vplyvom ofenzívy SDF.

V čase, keď IS prichádza o územie na východe Sýrie, kde vedie ofenzívu sýrska armáda aj SDF, začína medzi silami podporovanými na jednej strane Ruskom a na strane druhej Spojenými štátmi panovať zrejmé napätie.

Sýrska štátna televízia oznámila, že vojenské lietadlá medzinárodnej leteckej koalície v ropnej provincii Dajr az-Zaur zaútočili na územie kontrolované sýrskou armádou a zabili pritom 14 civilistov.

Hovorca medzinárodnej koalície Ryan Dillon toto obvinenie však odmietol. Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá konflikt v Sýrii monitoruje, v pondelok uviedla, že pri nálete v provincii prišlo o život 22 civilistov, ale zdôraznila, že zatiaľ nie je jasné, kto za bombardovaním sto­jí.

Pri minuloročnom útoku medzinárodnej leteckej koalície na pozície sýrskej armády v provincii Dajr az-Zaur prišlo o život najmenej 62 sýrskych vojakov a ďalších viac ako sto ich bolo zranených.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Sýria #Islamský štát #Rakka