Babiš odmietol špekulácie o obchode s prezidentom

Po tom, čo milionár a líder víťaznej strany ANO Andrej Babiš informoval o pondelkovom rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom na zámku v Lánoch, pokračovali rôzne špekulácie s novou intenzitou. Dokonca zaznela aj "možnosť", že prezident bude čakať s poverením Babiša zostaviť vládu dovtedy, kým vraj nebude presvedčený, že líder hnutia ANO si nebrúsi zuby na prezidentské kreslo. Teda akýsi barter.

24.10.2017 18:50
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš, líder víťaznej strany ANO, opúšťa sídlo prezidenta zámok v Lánoch po rokovaniach s Milošom Zemanom.
debata

„Prezidentského kandidáta určite nepostavíme. Máme dnes iné starosti,” musel napokon reagovať Babiš s tým, že to „nie je pre mňa téma“. Navyše, ako v utorok popoludní vyhlásil citovaný portálom Novinky, „v hnutí sa neobjavil nikto, kto by mal záujem o spomínaný post“.

Podľa reakcií spomínaná špekulácia o „barteri“ je rovnaká bizarná predstava ako v prípade pondelkových výrokov šéfa hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru o zoštátnení verejnoprávnych médií, čo by podľa politikov znamenalo „koniec demokracie v Česku“. Okrem iného aj preto ANO odmieta ponuku SPD byť v novom kabinete. Pritom v Lánoch, aj počas rokovaní s ďalšími stranami a hnutiami, ktoré sa dostali do parlamentu, ako potvrdil nielen Babiš, sa zatiaľ hovorilo a hovorí výlučne o zložení snemovne, a nie kabinetu.

„Prezident Miloš Zeman bude po štátnom sviatku rokovať so zástupcami strán, ktoré sa dostali do snemovne. Hovoriť bude o povolebnej situácii. Najprv sa stretne s Andrejom Babišom, ktorého v utorok 31. októbra poverí zostavením vlády,“ informoval v utorok Jiří Ovčáček, hovorca prezidenta ČR.

Faktom ostáva, že aj keď poslanci už majú mandát na nadchádzajúce volebné obdobie, snemovňu zvolajú až o necelé štyri týždne. Nie však pre spomínaný „barter“, ale podľa väčšiny českých politológov pre maximálne využitie existujúcej lehoty s cieľom poskytnúť politickým subjektom dostatočný časový priestor na rokovania o obsadení celého predsedníctva dolnej komory parlamentu. Zeman v utorok popoludní oznámil zvolanie ustanovujúceho rokovania Poslaneckej snemovne na 20. novembra.

Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Miloš Zeman Český prezident Miloš Zeman.

A tak minimálne do druhej polovice novembra bude naďalej vládnuť kabinet súčasného premiér Bohuslava Sobotku (ČSSD). Napriek tomu otázkou stále ostáva, čo sa dovtedy môže odohrať na českej politickej scéne. Rovnako aj, či môže prezident ovplyvniť zostavenie novej vlády.

Aj v utorok, tretí deň po vyhlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, v ktorých utrpela ľavica drvivú prehru a pravica nedopadla o nič lepšie, pokračoval politický kolotoč. Napríklad ANO už prostredníctvom podpredsedu Jaroslava Faltýnka oznámilo, že ponúkne spoluprácu ODS, ktorá získala druhé miesto v počte získaných volebných hlasov.

„Spolu s ODS máme 103 poslancov, máme podobný program,“ potvrdil aj Babiš ešte pred utorkovým večerným rokovaním s ODS v priestoroch snemovne. ODS však vzápätí dalo, aspoň navonok, Babišovmu hnutiu košom. Líder ODS Petr Fiala akurát potvrdil, že strana podporuje integráciu pravicových demokratických strán, ale vraj to nechce riešiť cez médiá.

Prezidentského kandidáta určite nepostavíme. Máme dnes iné starosti.
Andrej Babiš, šéf hnutia ANO

V tejto súvislosti Faltýnek oznámil, že na spomínanom plánovanom večernom rokovaní sa chcú zástupcovia hnutia dozvedieť konkrétne dôvody. „Či ide o programové, alebo osobné dôvody,“ dodal Faltýnek. Zároveň potvrdil, že možnosť neprítomnosti Babiša vo vláde neprichádza do úvahy. Je to totiž jedna z podmienok ODS, aj preto sa, aspoň navonok, rokuje „iba“ o spolupráci parlamentných strán v novej snemovni. V tejto súvislosti Faltýnek vyjadril presvedčenie, že rokovania ohľadne štruktúry dolnej komory sú tesne pred uzavretím dohody. O zložení kabinetu sa podľa Faltýnka bude rokovať až „v druhom kole“.

Mimochodom, Faltýnek bude po utorku naďalej šéfovať poslaneckému klubu ANO a zotrvá aj na poste prvého podpredsedu Babišovho hnutia. V prípade klubu je iba jediná zmena: z doterajších 47 poslancov sa rozrástol na 78. Potvrdili sa tak Babišove slová, že s Faltýnkom neráta v kabinete, ako predpovedali viacerí politici. Zmenu však nezaznamenali vo vedení TOP 09. Jej doterajší šéf Miroslav Kalousek totiž podľa očakávania oznámil, že nebude obhajovať post predsedu, a predsedníctvo ľudovcov odporučilo strane, aby odišla do opozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #voľby v Česku