Rusko vetovalo ďalšie vyšetrovanie chemických útokov v Sýrii

Rusko vetovalo rezolúciu OSN o predĺžení mandátu vyšetrovateľov chemických útokov v Sýrii, Čína sa hlasovania zdržala. Spojené štáty návrh na predĺženie mandátu o jeden rok podali minulý piatok.

24.10.2017 19:55
debata (39)

Už koncom minulého týždňa sa špekulovalo o tom, či bude rezolúcia schválená. Moskva totiž požadovala, aby sa Bezpečnostná rada pred hlasovaním najprv zoznámila s očakávanou správou expertov o chemickom útoku, pri ktorom v apríli zahynulo v sýrskej provincii Idlib vyše 80 ľudí.

Vina z útoku bude pravdepodobne v dokumente kladená na sýrsky režim, čo je pre Rusko ako pre spojencov Damasku neprijateľné. Správa má byť zverejnená vo štvrtok 26. októbra.

Okrem Ruska sa proti rezolúcii postavila tiež Bolívia. Moskva, ktorá vyšetrovateľa chemických útokov v minulosti kritizovala, ale nepriala si zastaviť ich činnosť, požadovala, aby sa hlasovanie o rezolúcii uskutočnilo až budúci mesiac.

Z predbežnej expertnej správy uverejnenej v lete vyplýva, že v apríli bol použitý nervový plyn sarin. USA po tomto útoku v odvete vypálili desiatky rakiet na základňu sýrskeho letectva v Chán Šajchúnu, z ktorej podľa nich štartovala lietadla, ktorá útočila v Idlib.

Rusko letnú správu označilo za zmanipulovanú, Damask za nevierohodnú. USA a iné západné krajiny s výsledkami súhlasili. Medzi obeťami boli podľa pôvodných správ tri desiatky detí. Rusko a Sýria priznávajú, že na základni Chán Šajchún je Sarin, avšak k útoku na Idlib zhodne tvrdia, že tam vybuchla bomba na zemi, a nie zhodená z lietadla.

Na predĺženie mandátu vyšetrovateľov je potrebné, aby pre neho hlasovalo aspoň deväť z 15 členov BR OSN a aby ani jeden z piatich stálych členov – Rusko, USA, Francúzsko, Británia a Čína – nepoužil právo veta.

Expertná skupina vznikla v roku 2015 a vlani jej bol mandát predĺžený. Zistila, že sýrsky režim v troch prípadoch pri útokoch použil chlór a že radikáli z Islamského štátu použili yperit.

Sýria v roku 2013 súhlasila s tým, že sa vzdá svojho chemického arzenálu, a jej vláda opakuje, že zakázané zbrane nepoužíva.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane #Bezpečnostná rada OSN