Vplyvný senátor Corker kritizoval Trumpove ’problémy s pravdou’

Vplyvný republikánsky senátor Bob Corker opäť ostro kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý má podľa neho v mnohých otázkach "problémy s pravdou".

24.10.2017 21:22
debata (14)

Šéf Bieleho domu zase na twitteri označil popredného experta na zahraničnú politiku v americkom Senáte za „ľahkú váhu“, ktorú by ľudia v Corkerovom domovskom štáte Tennessee už nezvolili ani za miestneho rasa.

„Prezident má v mnohých témach veľké problémy s pravdou,“ povedal pre televíziu CNN 65-ročný predseda zahraničnopoli­tického výboru Senátu. Mnoho Trumpových výrokov sa podľa neho ľahko ukáže byť nepravdivými. Prezident sa podľa Corkera znižuje úroveň debaty a berie Spojeným štátom dôstojnosť.

„Účelovo trhajú vzťahy, ktoré máme vo svete a ktoré sú pre našu krajinu užitočné,“ kritizoval ďalej Corker. „Myslím, že znižovanie našej krajiny je tým, čím sa najviac vryje do pamäti,“ je presvedčený senátor, ktorý takto hovoril pred stretnutím Trumpa s republikánskymi senátormi kvôli daňovej reforme.

Na otázku, či ľutuje svoju podporu Trumpovi v minuloročnej prezidentskej kampani, Corker odpovedal, že by ju určite znova nevyjadril.

Trumpova odpoveď na twitteri na seba nenechala dlho čakať. Prezident Corkera označil za „nekompetentného šéfa zahraničnopoli­tického výboru“.

Na twitteri sa už predtým odohrala ostrá slovná prestrelka medzi Trumpom a Corkerom práve na tému daňovej reformy. Senátor žiadal, aby Biely dom nechal Kongres rozhodnúť o tom, ako budú chystané daňové úľavy financované. Trump Corkera označil za ľahkú váhu. „Bob Corker, ktorý pomohol prezidentovi (Obamovi) presadiť zlú dohodu s Iránom a nemohol by byť v Tennessee zvolený ani rasom, je teraz proti daňovým škrtom,“ posťažoval sa Trump na twitteri.

Corker nedávno oznámil, že sa chystá stiahnuť z politiky. Trump tvrdí, že tak urobil po tom, čo mu odmietol vysloviť podporu. Zákonodarca to však vidia inak. Ide o „nepravdy“ vyslovené „nečestným prezidentom“, odkázal na twitteri.

Obaja politici si invektívy vymieňali už pred zhruba dvoma týždňami. Corker Trumpa obvinil, že zavádza Spojené štáty „do tretej svetovej vojny“ a šíria chaos. V rozhovore s listom The New York Times tiež vyhlásil, že Trump sa správa ako hviezda televíznej šou a jeho politika musí znepokojiť každého, komu na osude národa záleží. Corker dodal, že jeho názory zdieľa takmer každý republikánsky poslanec.

Prezident si útok nenechal. Na twitteri Corkera obvinil, že je zodpovedný za „desivú“ jadrovú zmluvu s Iránom, ktorú chce Trump zrušiť. Corker vraj „nemá guráž“, aby v novembri 2018 znovu kandidoval do Senátu. Senátorovi vraj vadí, že si ho prezident nevybral ako ministra zahraničia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Donald Trump #Bob Corker