Po Maovi prvý. Čínsky vodca sa dostal do stanov a bude naďalej na čele strany

Si Ťin-pching je na čele čínskej komunistickej strany od roku 2012 a rok neskôr sa stal prezidentom krajiny.

25.10.2017 07:40 , aktualizované: 08:44
Si Ťin–pching Foto: ,
Si Ťin–pching
debata

Kto by sa odteraz v Čine odvážil postaviť proti prezidentovi a generálnemu tajomníkovi Si Ťin-pchingovi (64), akoby vyhlásil vojnu nielen komunistickej strane a jej takmer 90 miliónom členov, ale aj celej krajine s 1,4 miliardy obyvateľmi. Si sa aj oficiálne stal najmocnejším mužom najľudnatejšej krajiny sveta od čias Mao Ce-tunga. Jeho ideológiu čínski komunisti na záver svojho zjazdu zahrnuli do straníckych stanov.

Takejto pocty sa Si v predvečer svojho druhého päťročného mandátu dočkal ako prvý úradujúci vodca krajiny po zakladateľovi komunistickej Číny Maovi. Aj teória reformného vodcu Teng Siao-pchinga, architekta čínskeho hospodárskeho zázraku, sa v základnom straníckom dokumente objavila až po jeho smrti. V jednomyseľne schválených novelizovaných straníckych stanovách sa meno Si Ťin-pchinga uvádza spolu s jeho konceptom „socializmu s čínskymi črtami pre novú éru“.

Si Ťin-pching je na čele čínskej komunistickej strany od roku 2012 a rok neskôr sa stal prezidentom krajiny. Odvtedy si výrazne posilnil svoju moc. Ústredný výbor strany ho už vlani oficiálne označil za hlavného vodcu. Za hlavných vodcov straníckeho vedenia boli v minulosti označovaní aj Mao Ce-tung a Teng Siao-pching.

Prezident Si Ťin-pching získal druhý mandát ako líder vládnej strany

Čínsky prezident Si Ťin-pching získal v stredu druhý mandát ako líder vládnej Komunistickej strany Číny. Ďalších päť rokov tak bude zastávať funkciu generálneho tajomníka strany, rozhodli o tom členovia novozvoleného Ústredného výboru po skončení straníckeho zjazdu. Krok, ktorý sa vo všeobecnosti očakával, prinesie posilnenie už aj tak veľkej moci prezidenta Si. Nasleduje po tom, čo strana v utorok zaradila do svojich stanov ideológiu prezidenta a posunula ho tak na úroveň najvplyvnejších vodcov, akými boli Mao Ce-tung či Teng Siao-pching.

Zjazd zvolil nový ústredný výbor strany; z jeho 240 členov tvoria nováčikovia až 70 percent. Vo výbore sa neudržal Wang Čchi-šan, blízky spolupracovník Si Ťin-pchinga a hlavná osobnosť jeho kampane proti korupcii. Wang tak opustí aj sedemčlenný stály výbor politbyra strany, ktorý určuje dianie v krajine. Wang Čchi-šan má už viac ako 68 rokov, čo je podľa nepísaných pravidiel strany vek, keď majú stranícki lídri prenechať svoje miesta mladším. Pred zjazdom sa špekulovalo, že by si Si Ťin-pching mohol Wanga vo vedení strany ponechať, a pripraviť si tak pôdu pre vlastné zotrvanie vo funkcii i po prekročení vekového limitu. Na budúcom zjazde komunistickej strany v roku 2022 bude mať Si Ťin-pching 69 rokov. Vzhľadom na jeho neotrasiteľné postavenie však podľa expertov bude záležať len na ňom, kedy sa poberie na zaslúžený odpočinok.

„Si Ťin-pching má teraz inštitucionali­zovanú záruku podpory,“ komentoval pre CNN upevnenie moci čínskeho vodcu profesor Hongkonskej univerzity Willy Lam. „Môže byť doživotným cisárom a zostať pri moci, kým mu to zdravie dovolí,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching