Tri pätiny Nemcov sú nespokojné s výsledkom volieb

Mesiac po parlamentných voľbách v Nemecku vyjadrujú s ich výsledkom nespokojnosť viac ako tri pätiny Nemcov. Ukázal to prieskum verejnej mienky pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ak sa teraz konzervatívnej únii CDU / CSU, slobodným demokratom (FDP) a Zeleným nepodarí dohodnúť na koalícii, je 46 percent Nemcov za nové voľby.

25.10.2017 10:45
debata (5)

Iný volebný výsledok by si prialo 62 percent opýtaných. Nespokojnosť s hlasovaním, ktoré značne zmenilo zloženie Spolkového snemu, vyjadruje väčšina prívržencov všetkých parlamentných strán s výnimkou FDP, ktorá v septembrových voľbách slávila návrat do zákonodarného zbo­ru.

Najhoršie sa s výsledkom volieb zmierujú priaznivci sociálnej demokracie (nespokojných je 77 percent z nich), Ľavice (73 percent), Zelených (63 percent) a konzervatívnej únie CDU / CSU (57 percent). Nespokojnosť dáva dokonca najavo aj 51 percent voličov protestnej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá je pritom považovaná za faktického víťaza volieb. Konečne u FDP je nespokojných 45 percent ich voličov.

Vznik koalície CDU / CSU, FDP a Zelených, o ktorej sa rokuje, si želá 35 percent opýtaných, pokračovanie veľkej koalície CDU / CSU a sociálnej demokracie potom 22 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Voľby v Nemecku