AP: Demokrati financovali hľadanie dôkazov proti Trumpovi

Vedenie americkej Demokratickej strany a volebný štáb jej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej pomáhali financovať zhromažďovanie informácií o stykoch Donalda Trumpa s Ruskom.

25.10.2017 18:10
clinton, hillary clintonova Foto: ,
Volebný štáb prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej mal spolufinancovať hľadanie kompromitujúcich dokumentov o Donaldovi Trumpovi.
debata (29)

Uviedla to v stredu agentúra AP, ktorá sa odvoláva na anonymné informované zdroje. Výsledkom bol vraj okrem iného súbor kompromitujúcich informácií o Trumpovi. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan podľa agentúry Reuters vyzval ministerstvo spravodlivosti, aby Kongresu rýchlo poskytlo dokumenty týkajúce sa financovania zberu informácií na Trumpa.

„O spomínané dokumenty žiadame administratívu a obzvlášť FBI (Federálny úrad pre vyšetrovanie) dlhú dobu, ale oni vec preťahujú,“ povedal Ryan. Upozornil, že ministerstvo spravodlivosti aj FBI musia žiadosti Kongresu vyhovieť. „A musia tak urobiť okamžite,“ dodal.

Informácie, ktoré získal bývalý britský špión Christopher Steele, kolovali vlani vo Washingtone a mali dokazovať, že Moskva sa snaží pomôcť Trumpovi do Bieleho domu a zároveň o ňom zhromažďuje citlivé a poškodzujúce fakty.

Informácie by potvrdili ohováranie zo strany demokratov

Hodnovernosť Steeleových informácií skúma americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a takisto špeciálny tím vyšetrovateľov vedený Robertom Muellerom. Ten si pred časom bývalého britského agenta pozval na výsluch.

Trump opakovane označil údajné kompromitujúce fakty za podvod a nedávno na Twitteri vyslovil podozrenie, že na financovanie kampane proti nemu sa mohla podieľať FBI a takisto Demokratický národný výbor (DNC), čo je centrálny administratívny orgán demokratov.

Podľa AP financovali demokrati zhromažďovanie kompromitujúcich dokumentov proti Trumpovi prostredníctvom právnej firmy Perkins Coie spolupracujúcej s DNC. Akcia začala na jar 2016 a skončila prakticky dňom prezidentských volieb. Právnici firmy Perkins Coie spolupracovali so spoločnosťou Fusion GPS, ktorej Steele svoje informácie o Trumpovi dodával. Koľko peňazí DNC firme Fusion GPS poukázal, nie je známe.

Ak sa informácie potvrdia, posilní to podľa AP tvrdenia Bieleho domu, že demokrati vedú proti Trumpovi politicky motivovanú kampaň s pomocou ohovárania. Podľa informácií zhromaždených Steelom, ktoré uverejnil americký server Buzzfeed, má ruská tajná služba dôkazy o sexuálnych dobrodružstvách Donalda Trumpa v jednom hoteli v Moskve a o tajných schôdzkach jeho spolupracovníkov s ruskými činiteľmi. Tvrdenie je považované za nepodložené a nepreverené a väčšina médií ho odmietla publikovať.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Hillary Clinton #Donald Trump