Päť leteckých spoločností zavedie nové opatrenia pri letoch do USA

Päť leteckých spoločností prevádzkujúcich zaoceánske lety zavedie od štvrtka nové bezpečnostné opatrenia pre všetkých pasažierov cestujúcich do Spojených štátov. Opatrenia prijali spoločnosti Air France, Cathay Pacific, EgyptAir, Emirates a Lufthansa na žiadosť amerických úradov.

25.10.2017 18:50
debata (8)

Podľa informácií agentúry AP budú spoločnosti opatrenia uplatňovať rôzne, väčšinou formou krátkeho bezpečnostného vypočúvania cestujúcich. Pasažieri Emirates budú podrobení vypočúvaniu pri check-ine ešte pred skenovaním, ako aj pri vstupných bránach do lietadla. Spoločnosť preto vyzýva všetkých ľudí cestujúcich cez ich hlavné letisko v Dubaji, aby sa tam dostavili s väčšou časovou rezervou. Hongkonská spoločnosť Cathay Pacific Airways zároveň zruší samoobslužné odovzdávanie batožiny. Aerolínie EgyptAir upozornili, že sa v rámci týchto opatrení prísnejšie zamerajú tiež na kontroly pasažierov, batožiny a prevážanie nepovolených poľnohospodárskych a veterinárnych produktov. Air France prísnejšie kontroly, ktoré bude realizovať prostredníctvom dotazníkov, zavedie od štvrtka na letisku Paríž-Orly a o týždeň neskôr aj na letisku Charlesa de Gaulla.

Bezpečnostné opatrenia prijme aj spoločnosť Royal Jordanian, ktorá požiadala americké úrady o možnosť zaviesť ich neskôr. U týchto aerolínií preto začnú platiť od polovice januára.

Zatiaľ nie je jasné, či sa k týmto leteckým prepravcom časom pridajú aj ďalší. Opatrenia vošli do platnosti na konci 120 dňovej lehoty, ktorú USA vyčlenili na ich prijatie. Vláda Donalda Trumpa už v marci zakázala prítomnosť notebookov v príručnej batožine cestujúcich z desiatich miest na Blízkom východe pre obavy, že by v nich príslušníci Islamského štátu mohli ukryť bombu. Zákaz neskôr zrušili, keď letecké spoločnosti zaviedli CT skenovanie na kontrolu elektroniky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Lufthansa #Air France #EgyptAir #letecké spoločnosti #bezpečnostné pohovory #Emirates #Cathay Pacific