Pri pokuse o atentát na poslanca v Kyjeve dvaja mŕtvi, vyšetrujú to ako terorizmus

Najmenej dvaja ľudia prišli o život pri pokuse o atentát na ukrajinského poslanca Ihora Mosijčuka, sám poslanec z útoku vyviazol so zranením. Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo útok za teroristický čin.

26.10.2017 07:32 , aktualizované: 10:40
Ukrajina, kyjev výbuch Foto:
Atentát si vyžiadal jednu obeť.
debata (64)

Uviedol to denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na policajného hovorcu a Radikálnu stranu, ktorú Mosijčuk zastupuje v parlamente. K výbuchu zrejme nastraženej bomby v aute došlo v okamihu, keď zákonodarca odchádzal z televízneho štúdia, kde sa zúčastnil debaty.

Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo útok za teroristický čin. Vyšetrovanie má viesť ukrajinská tajná služba SBU. Podľa ministerstva pri výbuchu nastraženej bomby utrpelo zranenia päť ľudí, vrátane poslanca a jednej ženy, poslancov telesný strážca – tridsaťročný policajt – pri prevoze do nemocnice zraneniam podľahol. Podľa médií po ňom zostala tehotná manželka a štvorročná dcéra. Druhým usmrteným bol náhodný okoloidúci.

Spolu s Mosijčukom, ktorý je poslancom za populistickú Radikálno stranu, bol zranený aj politológ Vitalij Bala.

Už sa mu vyhrážali

Poslancova asistentka v televízii opísala, že poslanec odchádzal z televízneho štúdia spolu so svojím telesným strážcom, keď vybuchlo auto zaparkované pri vchode. Mosijčuka odviezli sanitkou do nemocnice, kde ho ošetrovali lekári. Neupresnila, aké zranenia utrpel, len povedala, že bol celý od krvi, zakrvavenú mal aj tvár. Takisto nekonkretizovala, v akom stave bol bodyguard.

Poslancovi sa vraj mnohokrát vyhrážali, vyhrážal sa mu aj vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov, blízky človek Vladimíra Putina. Poslanec a poradca ministra vnútra Anton Heraščenko pripísal útok údajnej snahe ruských tajných služieb destabilizovať situáciu v Kyjeve.

Podobne sa vyjadril aj sám Mosijčuk. „Myslím, že objednávatelia sedia v Moskve, vykonávatelia sú kyjevskí. Nemožno vylúčiť, že agenti sú medzi vlastencami,“ uviedol poslanec podľa televízie 112 po úspešnej operácii, po ktorej bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti.

V ostatných rokoch sa v Kyjeve stalo viacero smrteľných útokov na politikov a novinárov. V marci tam zastrelili bývalého ruského poslanca Denisa Voronenkova, v júli 2016 pri výbuchu bomby v aute zomrel bieloruský novinár a kritik Kremľa Pavel Šeremet. Rok predtým zase zastrelili ukrajinského novinára Olesa Buzinu.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #Ukrajina #Ihor Mosijčuk