Iracko-kurdský spor zapácha ropou

"Nepotrebujeme žiadnu pomoc pri riešení problému s Kurdmi," odkázal Bagdad svetu v reakcii na podávanú ruku a výzvy na mierové riešenie konfliktu. Irackému premiérovi Hajdarovi Abádímu to však neprekážalo v stredu zavítať do Ankary, kde na riešenie kurdského problému našiel spoločnú reč s novodobým tureckým sultánom Recepom Erdoganom.

26.10.2017 13:00
Kurdi, milícia, pešmergovia Foto: ,
Príslušníci kurdských milícií - pešmergovia počas prestávky v bojoch so šiitskými oddielmi Hášd aš Šábi neďaleko Kirkúku.
debata (4)

Zatiaľ čo Bagdad sa obáva straty kontroly nad spomínaným čiernym zlatom, Erdogan nechce pripustiť akýkoľvek pokus tureckých Kurdov na juhovýchode krajiny o čo i len autonómiu. Irak zatiaľ ignoroval aj ponuku OSN, ktorá opätovne pripomenula už existujúci návrh týkajúci sa sprostredkovania rozhovorov medzi Bagdadom a Irbílom, kurdskou metropolou.

„Napriek existujúcemu napätiu verím, že Irak dokáže prekonať krízu. Ak obe strany o to požiadajú, tak som pripravený sprostredkovať dialóg,“ citujú agentúry Jána Kubiša, osobitného splnomocnenca generálneho tajomníka OSN pre Irak.

„My sa ešte vrátime,“ odkázali Kurdi Bagdadu. Po tom, čo jeho jednotky a polícia obsadili prakticky bez boja sporné oblasti. A dnes sme svedkami pokračujúcich bojov medzi pešmergami – kurdskými milíciami a hlavne šiitskými oddielmi známymi ako Hášd aš Šábi, ktoré bojujú na strane vládnych jednotiek s podporou Iránu. Podľa dostupných videí na sociálnych sieťach práve príslušníci Hášd aš Šábi zavraždili už desiatky sunnitov a v nejednom prípade ich doslova pripravili o hlavu počas nedávneho „oslobodzovania“ dedín a miest spod kontroly Kurdov.

„Podľa miestnej televízie, ako aj bojovníkov prichádzajúcich z línie frontu pešmergovia odrazili v stredu ďalší zo spoločných útokov šiitských oddielov a plukov Strážcov iránskej revolúcie na strategické mesto Mašmúr, ležiace juhozápadne od Irbílu a opätovne kontrolované Kurdmi,“ informoval Pravdu zdroj z Kirkúku. S tým, že rovnaký úspech zaznamenali pešmergovia aj v boji o mesto Rabíja. „Ich predstaviteľ Hasan Hála Husajn informoval, že zranených šiitov dopravili do nemocníc v Irbíle a zajatcov odovzdali späť do oblastí kontrolovaných oddielmi Hášd aš Šábi,“ dodal zdroj Pravdy odvolávajúc sa na informáciu kurdskej televízie. Informáciu neskôr potvrdili aj svetové tlačové agentúry.

Kurdi obviňujú Bagdad z pokračujúcej asimilácie Kurdov a ďalších tam žijúci národností, ako sú Turkméni, ale aj z „arabizácie“ nielen v Kirkúku. Teda z politiky, ktorú už v minulosti presadzoval dnes už zvrhnutý a následne zavraždený diktátor Saddám Husajn. „Bagdad napríklad schválil plán presídlenia rodín šiitských bojovníkov z oddielov Hášd aš Šábi z južných oblastí krajiny práve na sporné územia na severe,“ povedal pre kurdskú televíziu Rudav Šálal Abdul, starosta mesta Túz Chúrmátú.

Spúšťačom trvajúceho iracko-irackého, presnejšie kurdsko-irackého konfliktu, sa stalo referendum z 25. septembra, v ktorom sa 93 percent obyvateľov irackého Kurdistanu vyslovilo za nezávislosť nielen svojich autonómnych provincií, ale aj územia mimo nich. V oblastiach s kurdským obyvateľstvom. Hlavne v prípade Kirkúku a jeho okolia, kde sú veľké ložiská ropy a kombináty na jej spracovanie. Tamojšie zásoby predstavujú až 50 percent z celkových ropných zásob Iraku. Virtuálna nezávislosť na sporných územiach tak trvala iba mesiac.

„Kurdmi ponúkané zmrazenie procesu realizácie výsledku plebiscitu, ako aj zastavenie paľby a navrhovaný dialóg s Bagdadom majú vytvoriť priestor na akési obchodovanie týkajúce sa ropných polí v okolí Kirkúku. Cieľom je získať ďalšie finančné zdroje,“ pokúsil sa odkryť pozadie konfliktu politológ Sergej Demidenko. Podľa neho jediným cieľom referenda bolo práve získať kontrolu nad Kirkúkom a jeho okolím. Po páde Husajnovho režimu dosiahli Kurdi vlastne ako jediní skutočnú autonómiu. „Nikdy sa však nechceli odtrhnúť od Iraku, čo potvrdzuje, že celý konflikt páchne financiami a ropou, z predaja ktorej Kurdská autonómia môže ekonomický prežiť,“ dodal politológ. S tým, že od stále oslabeného Bagdadu dostanú ďalšie výhody, len aby sa spor skončil.

Tým skôr, že aj vojensky majú Kurdi prevahu, čo potvrdili efektívne výsledky pešmergov v boji proti teroristom z tzv. Islamského štátu a v tejto súvislosti často do neba volajúca neschopnosť ozbrojených vládnych síl.

Väčšina pozorovateľov sa však zhoduje v tom, že ani jedna zo sporných strán nepotrebuje vojnu. K slovu by sa mali preto dostať ústupky zo strany Bagdadu aj kurdského Irbílu. Sotva to však bude znamenať koniec geopolitickej hry o iracký Kurdistan. Potvrdzuje to napríklad zahraničná spravodajská aktivita, budovanie strategickej infraštruktúry zo strany mimoregionálnych veľmocí, ale aj vojenský výcvik miestnych kmeňov. Záujem majú nielen USA, po strate vplyvu v Sýrii, ale aj Rusko, ktoré do ťažby a predaja irackej ropy investovalo milióny dolárov. Ľahostajný nie je ani Irán, ktorý túži upevniť si postavenie v oblasti, ale Izrael, ktorý má z toho neskrývané obavy, ako jeden z mála podporil výsledky kurdského plebiscitu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #Kurdi #Hajdar Abádí