Stoltenberg: Rusko a NATO sa v pohľade na Ukrajinu zásadne líšia

Situácia na Ukrajine je podľa Stoltenberga naďalej "krehká", pokračuje porušovanie prímeria.

26.10.2017 14:38 , aktualizované: 15:04
Jens Stoltenberg Foto: ,
Jens Stoltenberg
debata (74)

Severoatlantická aliancia a Rusko majú naďalej zásadne rozdielne pohľady na ukrajinskú krízu a možné spôsoby jej riešenia. Novinárom to po treťom tohtoročnom rokovaní Rady NATO-Rusko povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Konflikt na Ukrajine má podľa neho naďalej zásadný vplyv na stabilitu euroatlantického regiónu a je hlavným dôvodom terajšej veľmi chladnej podoby vzájomných vzťahov NATO a Ruska.

Situácia na Ukrajine je podľa Stoltenberga naďalej „krehká“, pokračuje porušovanie prímeria. Zlepšenie bezpečnostnej situácie je pritom prvým predpokladom k plnému presadeniu mierových dohôd z Minska, upozornil generálny tajomník aliancie. Stoltenberg upozornil, že stále existujú prekážky pre prácu inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vrátane možností ich dostupu k oficiálnej ukrajinsko-ruskej hranici.

Ukrajina nebola jedinou témou dnešnej, v poradí tento rok tretej schôdzky Rady NATO-Rusko, uviedol Stoltenberg. Veľvyslanci aliančných krajín so svojím ruským náprotivkom Alexandrom Gruskom preberali aj vývoj v Afganistane, s ohľadom na hrozbu terorizmu. „Naše analýzy sa výrazne odlišujú,“ zhodnotil Stoltenberg diskusiu, obe strany ale podľa neho majú záujem na zabezpečení stability a bezpečnosti v Afganistane.

Cvičenie Západ: Uisťovanie a realita

Mnohé spojenecké krajiny na rokovaní Rady NATO-Rusko upozornili ruskú stranu na rozdiely medzi údajmi, ktoré im Moskva ponúkla pred nedávnym cvičením Západ 2017, a reálnou situáciou. Novinárom to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Ruská strana aliančné krajiny v júli uistila, že počet vojakov, ktorí sa rusko-bieloruských manévrov zúčastnia, nepresiahne 13 000. Pri vyššom počte predpokladá viedenský dokument Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pozvanie pozorovateľskej misie. Manévre začali v Bielorusku v polovici septembra.

„Spojenci upozornili, že počty vojakov, ktorí sa cvičenia zúčastnili, výrazne prevýšili dopredu oznámené čísla. Že scenár bol iný a že aj geografický rozsah cvičenia bol ďaleko väčší ako pôvodne notifikovaný,“ uviedol generálny tajomník NATO.

Pre Stoltenberga je táto situácia jedným z dôvodov, prečo sú schôdzky Rady NATO-Rusko dôležité práve v súčasnej dobe, keď sú vzťahy medzi blokom a Ruskou federáciou veľmi chladné. „Je to cesta, ako dostať brífing, ale aj potom klásť otázky konfrontovať Rusko s rozdielmi medzi tým, čo bolo povedané na brífingu a čo spojenci videli, že sa skutočne stalo,“ poznamenal.

Rada NATO-Rusko sa tento rok v Bruseli stretla tretíkrát. Potom, čo aliancia prerušila s Ruskom kvôli dianie na Ukrajine všetku praktickú spoluprácu, zostalo rokovania rady jedným z mála komunikačných kanálov.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina