AI: Preprava väzňov do ruských väzníc pripomína éru gulagov

Väzni v Rusku musia znášať často týždne neľudských podmienok, kým ich v stiesnených vlakoch bez okien prepravia do tisíce kilometrov vzdialených nápravných zariadení. Vyplýva to z najnovšej správy organizácie pre ľudské práva Amnesty International (AI).

26.10.2017 15:53
väzenie, väzni, mreže Foto:
Ruská federálna väzenská služba zdedila sieť trestaneckých kolónií zo sovietskeho systému takzvaných gulagov (pracovných trestaneckých táborov), z ktorých mnohé sa nachádzajú v odľahlých a riedko obývaných častiach krajiny.
debata (190)

V krajine podľa aktivistov pretrváva prax zdedená zo sovietskej éry, ktorú je potrebné reformovať.

Na prepravu väzňov v Rusku zvyčajne slúžia staré sovietske vlaky a do jedného „kupé“ pre štyri osoby umiestnia 12 ľudí s batožinou. Počas prevozu môžu trestanci využiť toaletu len raz za päť či šesť hodín, tvrdia aktivisti z AI. Správa organizácie je založená na výpovediach svedkov a informáciách ďalších organizácií obhajujúcich ľudské práva ako je napríklad Human Rights Watch (HRW).

„Usvedčených väzňov prepravujú vo vlaku bez ventilácie, bez prirodzeného svetla, s trochou vody a sporadickým prístupom na toalety. Na konci cesty, ktorá môže trvať aj dlhšie ako mesiac, dorazia do miesta určenia, ktoré je tisíce kilometrov ďaleko od ich rodín,“ uviedol Denis Krivošejev z AI. Rusko by podľa neho malo väzňom zabezpečiť podmienky, ktoré zodpovedajú medzinárodnému právu a štandardom.

Väzňov deptajú aj vzdialenosťou

Ruská federálna väzenská služba zdedila sieť trestaneckých kolónií zo sovietskeho systému takzvaných gulagov (pracovných trestaneckých táborov), z ktorých mnohé sa nachádzajú v odľahlých a riedko obývaných častiach krajiny. „Vzdialenosť je jedným zo spôsobov, ako väzňa psychicky zdeptať,“ tvrdí aktivista za ľudské práva Alexej Sokolov.

Informácie o preprave väzňov držia ruské úrady v tajnosti a cieľovú destináciu neprezradia trestancovi, jeho rodine ani obhajcovi až do dňa prepravy. Aktivisti z AI spoločne s obhajcami ľudských práv z HRW a miestnych inštitúcií preto vyzvali Moskvu na reformu zastaraného systému a zastavenie týranie trestancov.

„Väzni dopravovaní vo vlakoch strávia dni alebo dokonca týždne bez kontaktu s vonkajším svetom. Akonáhle sú na ceste, stávajú sa neviditeľní … Je to kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie a je načase to zastaviť,“ povedala veteránka sovietskeho a ruského disentu Ljudmila Alexejevová .

190 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #trestanci