Rusko oznámilo sérii testov medzikontinentálnych rakiet

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo sériu testovacích štartov medzikontinentálnych rakiet z ponoriek na Ďalekom východe, zo strategických lietadiel a z armádneho kozmodrómu Pleseck. Podľa agentúry TASS išlo o "súčasť plánu bojovej prípravy strategických síl".

26.10.2017 20:50
debata (29)

Z polárneho kozmodrómu Pleseck bola odpálená medzikontinentálna balistická raketa Topol, ktorá mala dopadnúť na strelnici Kura na Kamčatke. Jadrová ponorka ruskej Tichmorskej flotily odpálila salvou dve balistické rakety z oblasti Ochotského mora na Ďalekom východe. Strely mali zasiahnuť cieľ na strelnici Čiža v Archangeľskej oblasti na druhom konci Ruska.

Na Kamčatskej strelnici Kura mala dopadnúť aj ďalšie balistická raketa, ktorú odpálila posádka jadrovej ponorky operujúca v Barentsovom mori na sever od európskej časti Ruska. Strategické bombardéry Tu-160, Tu-95MS a Tu-22M3 sa zapojili do cvičných palieb rakiet s plochou dráhou letu, ktoré mali dopadnúť do oblasti Kamčatky, Komiskej republiky severovýchodne od Moskvy a na území susedného Kazachstanu.

Správa ruského ministerstva obrany sa nezmieňuje o tom, do akej miery boli cvičné raketové streľby úspešné. Medzikontinentálne balistické rakety testuje armáda pravidelne, podľa dostupných informácií vykonala zatiaľ posledný vlani na jeseň v Pleseck a Ochotskom mori.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ďaleký východ #medzikontinentálne rakety